Hamida

Otvoren prvi Islamski muzej Australije

Otvoren prvi Islamski muzej Australije
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prvi australijski muzej posvećen islamskoj kulturi, napokon je  otvoren za javnost. Osnivači prvog islamskog muzeja u Australiji, Moustafa i Maysaa Fahour, par koji živi u Dubaiju, krenuli su sa projektom 2010 godine, sa ciljem da se suprotstave negativnim stereotipima o australijskim muslimanima. Nakon četiri godine rada na  projektu, Islamski muzej Australije počet će da  prima svoje  prve  posjetioce.

Cilj muzeja je, pored ostalog, pružiti obrazovna i kulturna iskustva, predstaviti umjetničke i kulturne baštine muslimana iz Australije i  muslimana drugih zemalja. To ima za cilj da se podstakne harmonija zajednice i olakša razumijevanje vrijednosti i doprinosa muslimana australijskom društvu.

Ovo će biti prvi centar takve vrste u Australiji, i posjetiocima će biti izložen raznolik spektar islamske umjetnosti, uključujući arhitekturu, kaligrafiju, slikarstvo, keramike, tekstil. Islamska umjetnost datira još iz 7. stoljeća, a uključuje različite umjetničke stilove i kulturni utjecaj raznih carstava koja su došla pod islamsku vladavinu, kao što su španski i perzijski utjecaji.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *