Anessa Džinić

Otkriveni gradovi drevnih Maya

Otkriveni gradovi drevnih Maya
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Civilizacija Maya bila je nastanjena na poluotoku Yucatan u Meksiku i Belizeu, te Gvatemali. Maye su bile jedan od najcivilizovanijih naroda domorodačke Amerike. Civilizacija Maya propala je do dolaska osvajača, a njihove drvene i monumentalne gradove progutala je džungla. Dva od nekoliko drevnih gradova koje su činile civilizaciju Maya, pronašao je slovenski istraživački tim na čijem je čelu bio voditelj istraživanja, Ivan Sprajc. Maye su narod koji su postavili temelje upotrebe današnjeg kalendara.

Vrata u obliku čeljusti čudovišta, urušeni hramovi u obliku piramida i dijelovi palača su ostaci koje su slovenski arheolozi pronašli u meksičkim džunglama dvaju gradova drevnih Maya. Gradovi su pronađeni u jugoistočnom dijelu meksičke države Campeche, u srcu poluotoka Yucatan. Gradovi su bili skriveni gustom vegetacijom i zbog toga im je bila smanjenja pristupačnost. Voditelj ekspedicije,  Ivan Sprajc naglašava da su im u pronalasku dvaju gradova Maya, pomogle fotografije koje su načinjene iz zraka. On je ujedno dio istraživačkog tima Slovenske akademije nauke i umjetnosti. Sprajc i njegov tim otkrili su mnogo masivnih ostataka što su dalje istraživali oko područja Chactun, velikog grada Maya koji je 2013. godine otkrio drugi slovenski arheolog.

Gradovi se prostiru na 1800 kvadratnih kilometara između regija Rio Bec i Chenes, poznatih po svojim karakterističnim arhitektonskim stilovima nastalim tokom kasnog i završnog perioda između 600-1000 godina A.D. Mjesto je 70-ih godina posjetio američki arheolog Eric Von Euw koji je dokumentovao fasade i lokacije drugih kamenih spomenika. Međutim, otkriće tačne lokacije grada Laguinite od strane Von Euwa su ostala samo pokušaj. Sprajc je komentarisao da zbog bujne vegetacije u džungli možete biti na manje od 180 metara od mjesta gdje bi moglo biti arheološko pronalazište, a da i ne posumnjate da bi tu mogli biti ostatci drevnog grada.

Laguinita je identificirana tek nakon što su arheolozi uporedili novootkrivene fasade i spomenike s Von Euw crteža. Ispostavilo se da je fasada vrata u obliku čeljusti čudovišta jedan od primjera nabolje očuvanih vrata te vrste, koje su česta karakteristika kasnog klasičnog perioda Rio Bec arhitektonskog stila. Predstavlja božanstvo Maya vezano za plodnost zemlje. Ova vrata simboliziraju ulaz u špilju i, općenito, vodena podzemlja i prebivalište predaka Maya, kako navodi Sprajc.

On je također pronašao ostatke brojnih palača sličnih zgradama koje su  raspoređene oko četiri glavna trga. Hram u obliku piramide visine 20 metara i veličine kao nogometno igralište se nalazio u gradu, dok je 10 stećaka (visoke kamene skulpture) i tri oltara (nisko kružno kamenje) ostalo dobro očuvano kao i neki hijeroglifski natpisi. Drugi grad koji je Sprajc pronašao nazvan je Tamachen, čije ime u prijevodu znači ‘duboko vrelo.’  Na tom lokalitetu još je pronađeno trideset komora u obliku boce namjenjenih skupljanju kišnice. Nekoliko takvih komora je bilo dubine i do trinaest metara, tvrdi Sprajc.

 

Kao i u gradu Laguinita, trgovi su okruženi velikim zgradama. To su ostaci akropole i dvorišta koje je okruženo sa tri strane hramovima. Pronađen je i piramida hram koji je prilično dobro očuvano svetišta smješteno na samom vrhu. Sprajc naglašava da oba grada otvaraju nova pitanja o raznolikosti kulture drevnih Maya, te o njihovoj ulozi na tom velikom području i odnosu sa drugim gradovima.

U junu 2014. godine  južni dio Calakmul Biosphere Reserve, gdje je Sprajc otkrio većinu danas poznatih arheoloških nalazišta, upisano je u UNESCO-ov popis Svjetske baštine kao prirodno i kulturno dobro.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *