Azra Kahriman

Otkrivena Zemlji najsličnija planeta

Otkrivena Zemlji najsličnija planeta
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Astronomi su otkrili planetu sličnih karakteristika kao Zemlja.

 

Locirana na udaljenosti od 16 svjetlosnih godina od planete Zemlje, nalazi se  planeta koja 5,4 puta veća od Zemlje, nazvana Gliese 832c. Australski astronomi otkrili su “novu” Zemlju, tačnije planet koji bi od svih do sada otkrivenih svjetova mogao biti najsličniji Zemlji. Ovaj potencijalno nastanjiv planet, kako prenosi sci-news.com, je otkrila ekipa predvođena dr. Robertom Wittenmyerom sa Univerziteta u Novom Južnom Walesu.

Prosjek energija koje  Gliese 823c i planeta Zemlja primaju od Sunca je približno isti, sa većim oscilacijama u godišnjim dobima.

U sazviježđu Ždral u kojem se nalazi nastanjiva zona  crvenog patuljka, poznatijeg kao HD 204961 ili LHS 3685, orbitira  Gliese 832c, uz koji orbitira i Gliese 832b, koji je nalik Jupiteru i otkriven je 2009. godine..

Prof. Chris Tinney, koautor istraživanja i koautor članka o otkriću tog egzoplaneta, koji je prihvaćen za objavu u znanstvenom časopisu Astrophysical Letters, rekao je: “S divovskim vanjskim planetom i unutrašnjim potencijalno stjenovitim planetom, na ovaj planetarni sistem može se gledati kao na minijaturnu verziju našeg Sunčevog sistema.” Tinney je izjavio i to da ako planeta ima atmosferu koja je slična Zemljinoj, da bi život na ovoj planeti bio veoma moguć.

 

o-GLIESE-832C-facebook

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *