Azra Kahriman

Otkriven novi okean: Da li će to promijeniti kartu svijeta?

Otkriven novi okean: Da li će to promijeniti kartu svijeta?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Uskoro ćemo na kartu svijeta možda morati dodati još jedan ‘okean’, međutim ovaj je skriven stotinama kilometara ispod površine naše planete.

Novo istraživanje tvrdi da je skriveni ‘okean’ smješten u Zemljinom plaštu na dubini od oko 640 kilometara ispod Sjeverne Amerike. Skriveni rezervoar, navodno zaključan u plavom kristalnom mineralu, može držati tri puta više vode nego je ima u okeanima na površini zemlje.

Dokaze o postojanju masivnog spremika vode pronašli su istraživači sa univerziteta Northwest, na čelu sa Stevenom Jacobsenom.

Ovo otkriće moglo bi pomoći objasniti odakle je voda na Zemlji došla i kako podzemna voda utječe na pomicanje stijena u zemljinoj vanjskoj kori, piše Huffington Post.

‘Geološki procesi na Zemljinoj površini kao što su potresi i izbijanja vulkana izraz su onoga što se događa unutar Zemlje’ kaže Jacobsen i nastavlja:

‘Mislim da napokon vidimo dokaze za cijeli Zemljin ciklus vode, što može pomoći u objašnjavanju ogromnih količina tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Naučnici su u potrazi za ovom nestalom dubokom vodom već desetljećima.’

 

(megavijesti.com)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *