Anessa Džinić

Otkriće naučnika iz Japana

Otkriće naučnika iz Japana
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Tamne mrlje na banani su obično smatrane znakom da banana više nije dobra i ukusna. Međutim, istina je sasvim drugačija: istraživanja pokazuju da tamne mrlje na banani sadrže TNF ili faktor nekroze tumora.

Faktor nekroze tumora-alfa (TNF-alfa ili kahektin-cachectin), je citokin koji učestvuje u sistemskoj i prirodnod odbrani organizma. On je član grupe citokina koji stimulišu akutnu fazu reakcije. Primarna TNF uloga je regulacija imunskih ćelija.

Istraživanje je provedeno u Japanu gdje su došli do zaključka da je banana s crnim tačkicama osam puta zdravija od zelenih banana ili drugog voća. Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) koja ima sposobnost borbe protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno, odnosno ćelija tumora.

U poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih sastojaka. Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. A što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet. U tom stepenu sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu, jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih banana kada je teža za probaviti, jer se skrob još nije pretvorio u šećer.

TNF ima sposobnost borbe protiv abnormalnih ćelija u organizmu, a samim tim dolazi do poboljšanja imunološkog sistema organizma. Nažalost, konzumiranje banana sa tamnim mrljama ne preporučuje se dijabetičarima, a nivo mikronutrijenata nije tako visok kao kod banane koja ima “savršenu” žutu boju.

Uopšteno govoreći, i zrele i prezrele banane sadrže vitamine C i B6 i kalijum, bogate su vlaknima i prirodnim šećerom. Banana normalne veličine sadrži 105 kalorija i veoma je dobra za probavu.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *