Hamida

“Otac” teorije Velikog praska- sveštenik Georges Lemaître

“Otac” teorije Velikog praska- sveštenik Georges Lemaître
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prije 120 godina, rođen je u Belgiji sveštenik Georges Lemaître, ‘otac’ teorije Velikog praska. On je izjavio nešto što je uzdrmalo dotadašnja shvatanja u naučnim krugovima, naime, on je postavio teoriju da svemir zapravo nije statičan niti vječan, kako se to do trenutka smatralo, svemir je nastao iz eksplozije, onoga što on naziva “iskonskog atoma”.

U tadašnjim naučnim krugovima bilo je već opće prihvaćena teorija da je svemir bez početka i bez kraja, kako bi se izbjegla pitanja o porijeklu i smislu stvaranju. Lemaîtreova gledišta su isprva bila odbačena, naročito zbog toga što nisu u suprotnosti, već naprotiv, u skladu su sa religijskim uvjerenjem o Bogu kao uzročniku svemira.

Lemaître se borio u cijeloj svojoj karijeri za ovu kreacionističku teoriju, da je zbog nje došao čak do samog pape. Sam Albert Einstein je, nakon što je čuo njegovu teoriju, rekao: “Vaši proračuni su ispravni, ali vaša fizika je loša.”. U 1927. u dobi od 32, Lemaître je objavio svoju prvu studiju u kojoj je predstavio ideju da se svemir širi, i obezbijedio prve procjene njegove brzine. Njegova studija, na francuskom, bila je nezapažena. Nekoliko fizičara koji su došli da čuju njegovu teoriju odbacili su je otvoreno, i vidjeli su je kao neprihvatljivu, navodi naučni portal Open Mind.

On je u svojoj karijeri bio potpomognut od strane Arthura Eddingtona, koji je, također, bio astronom sa snažnim religijskim uvjerenjima. Tako je sa njegovom podrškom objavio verziju svog studija na engleskom jeziku 1931. i nastavio da razvija svoju teoriju o svemiru koji je nastao iz “iskonskog atoma”, koji je eksplodirao u trenutku stvaranja.

Kako navodi Open Mind portal, Lemaître vjerojatno nikada ne bi uvjerio Einsteina i ostatak naučne zajednice, da, 1929. američki Edwin Hubble nije objavio nove podatke koji pokazuju da se neke galaksije udaljavaju od Zemlje zbog širenja svemira. Ubrzo nakon toga, 1933. i sam Einstein je priznao da je Lemaître u pravu i prihvatio njegova gledišta. “Ovo je najljepše i najzadovoljavajuće objašnjenje o stvaranju svemira koje sam ikad čuo”, rekao je Einstein 1933. nakon razgovora sa sveštenikom.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *