Sanela Karišik

Osnovan Centar za edukaciju žena i djece „Sara Sabri“

Osnovan Centar za edukaciju žena i djece „Sara Sabri“
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nedavno je grupa edukovanih i uspješnih sarajki i novopazarki osnovala  Edukativni centar za žene i djecu „Sara Sabri“ čije će sjedište biti u Sarajevu, a koje će se kako po sastavu članica tako i po projektima čiju su realizaciju stavile pred Centar kao cilj, znatno razlikovati od drugih u neku ruku klasičnih ženskih udruženja.

Predsjednica Centra je Sanela Begović (Sara Sabri) koja je i inicijatorka njegovog osnivanja. Ona je istakla da su osnovni ciljevi i djelatnost Udruženja zaštita prava žena i djece, edukacija žena i djece u oblasti jezika, kulture, religije, civilizacije, umjetnosti, zdravstva, organiziranje tribina, predavanja, seminara i kurseva iz oblasti kojima se Udruženje bavi, organiziranje radionica, izložbi, istraživanja, izdavanje i promocija knjiga, isl.

Doktorka Mirela Šahinpašić je spomenula da trenutno paralelno rade na realizaciji dva projekta. Prvi je organizacija jednomjesečnog seminara na temu „Kako izgraditi uspješan brak“, čija će ciljna grupa biti mladi koji su u vezi i namjeravaju stupiti u brak, zatim mladi bračni parovi, a kako su se i mnogi pojedinci javili izrazivši želju da i oni učestvuju, tako su i oni uvršteni u eventualne polaznike ovog kursa „za koji vjerujemo da je jako potreban, čak neophodan u vremenu kada je kriza braka itekako zastupljena kako u svijetu tako, na žalost, i kod nas i da se mnoge negativne stvari u braku dese upravo zbog nedovoljne pripremljenosti na sve što nas u njemu očekuje.“, istakla je doktorka Šahinpašić.

Studentica komunikologije, Irma Selimović, je spomenula da će Centar „Sara Sabri“  sredinom mjeseca avgusta organizovati svojevrsnu kulturnu karavanu po regionu pod sloganom „Umjetnost dragocjena kao Bošnjakinja“. Taj projekat će, kako je kazala, podrazumijevati organizovanje kulturne manifestacije u saradnji sa kulturnim centrima iz Sarajeva, Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Bijelog Polja i Podgorice. Aktivnosti koje će sadržati su književno veče književnica iz ovih gradova, kako afirmisanih tako i amaterki, zatim  tribinu „Žena u bošnjačkoj književnosti“, izložbu rukotvorina, suvenira, nakita i raznih drugih predmeta u saradnji sa Udruženjem „Trag dobra“ iz Sarajeva i samostalnim umjetnicama iz regiona, kao i radionicu dekupaža za zainteresovane polaznice u svim navedenim gradovima.

„Želja nam je da ovom manifestacijom povežemo književnice i žene koje se bave izradom originalnih i unikatnih rukotvorina iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore a u cilju razmjene iskustava, uspostavljanja saradnje i povezanosti žena ovog podneblja i regiona. Cilj nam je afirmacija i popularizacija lijepe književnosti, podsticanje na čitanje, afirmacija i potpomaganje pjesnikinja amaterki, edukovanje i podsticanje žena na vlastitu ručnu radinost i originalnost u tome.“, istakla je Selimović.

Centar je osnovan tek prije mjesec i po dana i ovo su njegovi prvi projekti, a sudeći po iskrenom i srčanom angažmanu članica i započetim projektima, vjerujemo da će i ovo kao i mnoga druga udruženja dati veliki doprinos našem društvu i da će svojim postojanjem i hajirli angažmanom nadživjeti mnoga pokoljenja.

 

bosnia.alrasub.com

 

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *