Hamida

Održana promocija knjige Ive Komšića “Vrijeme sjenki” na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Održana promocija knjige Ive Komšića “Vrijeme sjenki” na Filozofskom fakultetu u Sarajevu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Danas u 12 h na Filozofskom fakultetu u Sarajevu promovirana je knjiga prof. dr. Ive Komšića pod nazivom “Vrijeme sjenki” (Ethos u politici). Na promociji knjige govor su održali Petar Jeleč, Mustafa Spahić i Dubravko Lovrenović.

Ovo djelo je, zapravo, zbirka tekstova koji su nastajali u 25 godina u različitim vremenskim periodima. U njemu prof. dr. Ivo Komšić, pored ostalih tema, iznosi i različita mišljenja takvih utjecajnih historijskih ličnosti kao što su Aristotel, Thomas More, Niccolo Machiavelli, Thomas Hobbes itd. Djelo započinje pitanjem uzajamnog odnosa između politike i etike, i kao što je i Petar Jeleč zaključio, kroz ovo djelo očevidno je Komšićevo zalaganje za moralnost i pravičnost u političkom djelovanju. Petar Jeleč je, također, naveo da u sadašnjem vremenu je došlo do razdvajanja između morala i politike, koja je izvorno shvaćena kao briga za opće dobro.

Govornici su ovom prilikom dali svoj lični utisak Komšićeve knjige. Dubravko Lovrenović  je prisutne upoznao činjenicom da su u djelu, također, sadržana i takva bitna pitanja kao što je Dejtonski mirovni sporazum.

U svom govoru na promociji knjige, Petar Jeleč je pročitao izjavu prof. dr Ive Komšića koju je izrekao na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Banjoj Luci 2009. koja glasi: ” Niti jedan narod ne može živjeti u jednoj državi, a svoj politički identitet i subjektivitet tražiti u drugoj. Takav lom je neprevladiv i vodi narod u šizofreniju, a njegovu političku praksu u izolacionizam ili iseljavanje…”.

Na promociji je, također, bio i Mirko Pejanovic, bivši dekan Fakulteta političkih nauka, kao i Ivan Cvitković, profesor na pomenutom fakultetu.

Štampu je priredio i uredio Željko Ivanković, dok je Izdavač knjige IK Sarajevo Publishing.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *