Anessa Džinić

Održan 6. forum o zapošljavanju mladih

Održan 6. forum o zapošljavanju mladih
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U Sarajevu je 13. novembra tekuće godine, u okviru filmskog festivala „Pravo ljudski“ održan 6. Forum o zapošljavanju mladih. Forumu je prisustvovalo više od stotinu učesnika, predstavnika javnih službi za zapošljavanje, nevladinih organizacija, preduzetnika ali i nezaposlenih mladih.

Prema programu, nakon pozdravnih obraćanja predstavnika Švicarske ambasade, Festivala „Pravo ljudski“ i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), održana je projekcija francuskog filma „Pravila igre“ (Les règles du jeu) koji je krajem prošlog mjeseca nagrađen na Leipzig Film Festivalu. Projekciji je prisustvovala i jedna od protagonistica filma, Gaëtane Thobois, koja u filmu obavlja svoje redovne poslove savjetovanja mladih.

diskusija nakon projekcije filma

Gaëtane Thobois i Tamara Jakupović (Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo) u diskusiji nakon projekcije filma

Nakon projekcije filma uslijedila je diskusija u okviru World Caffee-a na teme: Kako pomoći nezaposlenima (individualno savjetovanje)? Šta sa obeshrabrenim i nemotivisanim (grupno savjetovanje)? Šta hoće mladi (kreiranje očekivanja)? Uvodnu diskusiju i World Caffee je moderirala poznata novinarka OBN, gospođica Dejana Rosuljaš, urednica i voditeljica popularnog talk show-a  “Dejana Talk Show”, dok su diskusiju u radnim grupama moderirali Gaëtane Thobois, INGEUS savjetnica za nezaposlene mlade, Tamara Jakupović ispred Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Milanka Šnjegota ispred Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Predrag Borojević mladi preduzetnik i učesnik u implementaciji YEP lokalnih inicijativa.

diskusija

Predrag Borojević, Milanka Šnjegota i Dejana Rosuljaš u toku diskusije

Diskusija u radnim grupama je obilježena velikim interesom nezaposlenih mladih koji su u direktnom kontaktu sa predstavnicima javnih institucija iznijeli probleme sa kojim se suočavaju. Zaključci diskusije će uskoro biti objavljeni u Biltenu Foruma kao platforma za dalje aktivnosti, kako Projekta zapošljavanja mladih tako i javnih službi za zapošljavanje i drugih aktera. Događaj je izazvao i veliki interes medija koji su detaljno izvijestili korisnike o temi i učesnicima Foruma.

Izvor: Youth employment project

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *