Hamida

O lijevom i desnom “ekstremizmu”

O lijevom i desnom “ekstremizmu”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

“Medijima koji pogrešno prikazuju porast lijevog ‘ekstremizma’ potrebno se snažno suprotstaviti. Ne postoji simetrija između takozvanih “ekstremizama” ljevice i desnice”, poručili su europski intelektualci u otvorenom pismu

Skupina uglednih europskih intelektualaca objavila je pismo u kojem prosvjeduju protiv medijskog narativa koji izjednačava ljevicu i krajnju desnicu u kontekstu izbora za Europski parlament, ističući kako o programskim razlikama između ovih dvaju opcija ovisi budućnosti demokracije u Europi.

Pismo su potpisali Judith ButlerEtienne Balibar, Costas Douzinas, Wendy Brown,Slavoj ŽižekChantal Mouffe, Toni NegriJoanna Bourke, Sandro MezzadraDrucilla Cornell, Engin Isin, Bruce RobbinsSimon Critchley, Jacqueline Rose, Eleni Varika,Micael Lowy, Jean-Luc Nancy i Jodi Dean.

Pismo objavljujemo u cijelosti:

Napori da se odbaci snažan poziv za ekonomsku pravdu u Grčkoj i Španjolskoj kao “populistički”, “anti-europski” i “skepticizam”, pogrešno je tumačenje njihovog političkog dosega i važnostiRecentna pobjeda Syrize u Grčkoj je tračak nade za budućnost socijalne i ekonomske demokracije u Europi. U isto vrijeme, međutim, rast nacionalističke desnice, koja podgrijava snažne rasističke i antisemitske osjećaje, prijeti idealima pluralističke i demokratske Europe. Medijskim izvješćima koja pogrešno prikazuju važnost rastuće izborne potpore Syrizi i porast lijevog “ekstremizma” potrebno se snažno suprotstaviti. Ne postoji trenutna simetrija između takozvanih “ekstremizama” ljevice i desnice. Napori da se odbaci snažan poziv za ekonomsku pravdu u Grčkoj i Španjolskoj kao “populistički”, “anti-europski” i “skepticizam”, pogrešno je tumačenje njihovog političkog dosega i važnosti.

Ove pobjede radikalno lijevih stranaka ne mogu se usporediti s rastom Nacionalnog fronta u Francuskoj, UKIP-a u Engleskoj, antisemitskih stranki u Grčkoj i Mađarskoj, kao ni s antiimigrantskim populizmom u Belgiji i Danskoj. Porast desnog “euroskepticizma” temelji se na jasnim rasističkim platformama prema politikama štednje i demografskim promjenama.

Kako bi spriječila nasilje i sveprožimajući očaj, Europskoj su uniji potrebni novi međunarodni savezi kao i radikalne promjene njezinih institucija prema većoj demokraciji i ekonomskoj ravnopravnostiKako bi spriječila nasilje i sveprožimajući očaj, Europskoj su uniji potrebni novi politički savezi preko nacionalnih granica kao i radikalne promjene njezinih institucija u smjeru veće demokracije i ekonomske ravnopravnosti. Najveći dio javne rasprave trebao bi biti usmjeren na budućnost Unije, solidarnost i socijalnu pravdu te suvremeno značenje “europske ideje”.

Uspjeh javne demokratske debate ovisi, međutim, o istini i transparentnosti u medijskom predstavljanju političkih pokreta i njihovih programa. Zahtijevamo, stoga, pozornost u razlikama između političkih prigovora mjerama štednje koji traže veću neravnopravnost, i programa koji, suprotno tome, teže većoj ravnopravnosti. Tek u tim razlikama ćemo jasnije vidjeti da je na kocki budućnost demokracije.

(h-alter.org)

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *