Anessa Džinić

Novi vrli svijet (video)

Novi vrli svijet (video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Dijete koje je najbitniji stub ljudske populacije nikada nije bila na nižoj grani u odgoju koji datira u sistemu globalizacije. Da li djecu danas uče pravim vrijednostima i u kolikoj mjeri? Gabriela Mistral naglašava da smo krivi za mnoge propuste i pogreške, ali naš najveći zločin je zlostavljanje djece, negiranje temelja života. Mnoge stvari mogu čekati, ali djeca ne mogu. Njima ne možemo odgovoriti „sutra”, oni traže „danas“!!!

PRIJE

Klikeri = Tu smo naučili da sreća nije uvijek pravedna i da se moramo boriti za svoje ciljeve.
Nogomet= Tu smo naučili da je zajdenica jača od pojednica. (Nekada se tog nogometa igraLo u razredu sa papirnatom loptom, a na odmoru sa praznom plastičnom flašicom)
Igra skrivača= Tu smo shvatili da trebamo otkriti novo mjesto za skrivanje, da nađeš način za uspjeh uz kreativnost iz ničega.           

 SADA

WWW= Virtuelnost je nadređena u odnosu na stvarnost; nesposobnost ga naučila da pritiskom na gumb bivaš bolji od trenutnog bivstva.
PC=Mrežni idoli i greške koji se mogu pokriti, brisati i nestati da samo tvoje oči znaju šta si radio na kompu. Jezik na osnovnoj granici komunikacije, bez kulturacije koje sa sobom nosi odrastanje.

POSLIJE

Srednji vijek sa popunjenim egom uz niže vrijednosti, pogrešni idoli i nepostojanost morala.
Misli će pričati umjesto nas; ali šta???         

Zaključak nije potreban. Svijetu su potrebni obični ljudi, sa običnim idejama koji umiju da žive na pristojan način bez bježanja iz stvarnosti i od kuće, jer je dijete biće koje će vladati onim čime sada vladaju odrasli. Svijet će postati izgubljeno mjesto onoga trenutka kada prestanemo da marimo jedni za druge. Naučiti se nesebičnosti, dijeljenju i brizi za drugog jeste bivstvovanje sa svrhom!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qhU5JEd-XRo]

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *