Mediha

Novi naučni dokaz: Pametni telefon može biti korišten za prisluškivanje

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Naučnici sa Odjeljenja za kompjuterske nauke Standford Univerziteta (Computer Science Department at Stanford University), Yan Michalevsky i Dan Boneh, otkrili su kako tzv. pametni telefon može biti korišten kao mikrofon, bez saglasnosti ili znanja korisnika. Naime, žiroskopi koji su prisutni u modernim mobilnim telefonima, a koji služe za određivanje orijentacije, mogu se povezati tako da registruju zvuk frekvencije 80-250Hz, što je frekvencija ljudskog glasa. Na ovaj način, mogu se otkriti značajne informacije, kao npr. identitet, brojevi kreditnih kartica i sl.

Yan Michalevsky i Dan Boneh su razvili aplikaciju nazvanu „Gyrophone“ koja pokazuje kako ovaj sistem funkcionira. Aplikacija se može skinuti besplatno sa njihove web stranice.

„Pokazali smo kako su MEMS žiroskopi prisutni u modernim pametnim telefonima dovoljno osjetljivi da mogu mjeriti akustične signale u blizini telefona. Iako zabilježeni signali sadrže samo zvuk niske frekvencije (<200Hz), obradom signala smo dokazali da je to dovoljno za identifikaciju informacija govornika i analizu govora. Kako iOS i Android telefoni ne zahtjevaju dozvolu za pristup žiroskopima, naši rezultati pokazuju da aplikacije i web sadržaji koji ne mogu pristupiti mikrofonu, ipak mogu prisluškivati govor u blizini telefona.“

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *