Hamida

Nova studija: Upotreba više tehnoloških uređaja istovremeno može smanjiti vaš mozak

Nova studija: Upotreba više tehnoloških uređaja istovremeno može smanjiti vaš mozak
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Studija koju su poveli istraživači sa Sussex univerziteta, pokazuje da ukoliko istovremeno koristite više elektronskih uređaja, vaš mozak se smanjuje. Prema toj studiji koja je objavljenja u četvrtak, ljudi koji u isto vrijeme koriste različitu tehnologiju, imaju manje “sive tvari” u dijelu mozga koji kontrolira pojedinačne postupke.

Istraživači sa Sussex univerziteta naveli su da: “Istovremena upotreba mobilnih telefona, laptopa i drugih medijskih uređaja može dovesti do mijenjanja strukture našeg mozga’.

Dakle, ukoliko u ovom trenutku dok ovo čitate istovremeno igrate i igrice na vašem kompjuteru ili tipkate poruke na vašem mobilnom telefonu, to može utjecati negativno na vaš mozak. Sackler Centar za Svjesnost donosi podatak da ukoliko imate naviku da se prebacujete sa uređaja na uređaj, to može ozbiljno oštetiti prednji cingulate korteks koji je odgovoran za kognitivne i emocionalne kontrolne funkcije.

U studiju je uključeno 75 volontera koji su bili stavljeni pod magnetnu rezonancu dok su bli testirani. Rezultati su pokazali da osobe koje koriste više uređaja u isto vrijeme imaju veći rizik od obolijevanja od emocionalne nestabilnosti. Naime, magnetna rezonanca je pokazala da je “siva masa” kod volontera opadala u područjima mozga koja kontrolišu emocionalne impulse, empatije i rasuđivanje.

Kepkee Loh, neurolog sa Sussex univerziteta, navela je da je njihova studija po prvi puta pokazala relaciju između strukture mozga i korišćenja više uređaja istovremeno, međutim, istakla je da su mehanizmi tih promjena još uvijek nejasni.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *