Hamida

Nova studija pokazuje da homoseksualci imaju veće šanse za obolijevanje od mentalnih problema

Nova studija pokazuje da homoseksualci imaju veće šanse za obolijevanje od mentalnih problema
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nedavne studije su pokazale da lezbijke, biseksualci i homoseksualci imaju veće šanse za dugotrajno obolijevanje od mentalnih bolesti. Istraživanje koje je provedeno na Cambridge univerzitetu, a koje je ujedno dosad najveće istraživanje o homoseksualcima u Engleskoj, pokazuje da za razliku od 6% heteroseksualnih žena koje su prijavile neko mentalno oboljenje, kod lezbijskih i biseksulanih žena procenat je veći, naime 12-19 %.

Razlika u procentima kod heteroseksualaca, u odnosu na homoseksualce i biseksualce u prijavljivanju mentalnih oboljenja je, također, očigledna. Naime, u usporedbi sa 5% heteroseksualnih muškaraca koji su prijavili probleme, kod  homoseksualaca i biseksualaca je to bilo 11-15%.

Prema studiji koj je objavljena u “Journal of General Internal Medicine”, lezbijke, biseksualci i homoseksualci imali su 50% veće šanse od heteroseksualaca da prijave negativna iskustva sa uslugama primarne zdravstvene zaštite.

Profesor Martin Roland, direktor Cambridge Centra za istraživanje zdravstvenih usluga, rekao je da seksualne manjine pored toga što su lošijeg zdravlja, imaju i negativnija iskustva sa liječnicima opće prakse.

U studiji je uključeno preko 2 miliona odgovora, od kojih su  27.000 pacijenata Engleske koji su se izjasnili kao lezbijke, biseksualci i homoseksualci, što ovu studiju čini dosad najvećom ikad o seksualnim manjinama.

Studija, također, pokazuje da lošije zdravstveno stanje seksualnih manjina može biti uzrokovano neprijateljskim i stresnim okruženjem, što je posljedica predrasuda, stigmi i diskriminacije s kojima se suočavaju.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *