Anessa Džinić

Norveška donosi zakon o obaveznom služenju vojnog roka za žene

Norveška donosi zakon o obaveznom služenju vojnog roka za žene
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Norveški parlament je većinskim glasanjem usvojio prijedlog zakona o obaveznom služenju vojnog roka za žene. Prethodni zakon je dodatno proširen s ciljem da žene i muškarci imaju jednake uslove i ravnopravan odnos u vojsci. Ako zakon bude odobren, sve žene u zemlji bit će podvrgnute služenju vojnog roka pod istim uslovima kao i muškarci.

Prijedlog koji je prvi put objavljen u junu 2013. godine, donesen je u Oslu ove sedmice, 96 parlamentaraca je glasalo u korist ravnopravnosti spolova u vojsci. Samo šest njih je glasalo protiv.

Mi doista ne trebamo više novaka, ali želimo proširiti vojnu službu na cijelu dobnu skupinu i tako privući više motiviranih i sposobnih novaka. Ine Eriksen Soreide, ministar odbrane Norveške

Ako se zakon donese, sve zdravstveno sposobne žene između 19 i 44 godina će morati služiti najmanje 19 mjeseci obaveznog vojnog roka u oružanim snagama. To će se odnositi na žene rođene u Norveškoj od 1997. pa nadalje, koje će svoje prvo službovanje dobiti u ljeto 2016. godine. Žene će također biti podložne novačenju tokom rata.

Trenutno, žene čine samo 10 posto vojnih službenika u Norveškoj, i to na službi u oružanim snagama na volonterskoj osnovi. Inicijativa obaveznog vojnog roka za sve građane bez obzira na spol, čini Norvešku prvom evropskom zemljom koja bi donijela takvu odluku u mirnodopskim uslovima. Izvan Europe, vojna služba je obavezna i za muškarce i žene samo u Izraelu.

Ranije ove godine, norveška vojska započela je sa testiranjem univerzalnih spavaonica. Žene vojnici dijelile su spavaonice s muškim novacima u jednoj od vojnih baza u zemlji.

 Iako je djevojka u sobi, to ne znači da postoje bilo kakva romansa. Mi smo samo vojnici. Mathias Hoegevold, vojnik za Ruptly novinsku agenciju.

U augustu 2013. godine, vojni dužnosnici u zemlji su objavili da će muškarcima u vojsci biti dopušteno da imaju dugu kosu, nakon što se jedan muškarac požalio da nije pošteno da samo žene imaju tu mogućnost.

Kada se zakon donese, uključivat će obavezne odredbe za korištenje rodno neutralnog jezika. Prijedlog mora biti odobren u drugom čitanju, a glasanje se očekuje do kraja mjeseca.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6uAE9KQUJGo]

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *