Azra Kahriman

Njemački muslimani pozivaju ljude svih vjera na zajedničku molitvu protiv IDIŠ-a

Njemački muslimani pozivaju ljude svih vjera na zajedničku molitvu protiv IDIŠ-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Predstavnici više od 2 000 njemačkih džamija su pozvali Nijemce svih religija da se pridruže molitvi u petak kako bi zajedničkim silama djelovali protiv IDIŠ-a, i kako bi pokušali da odvrate mlade muslimane da idu u borbu na strani radikalnih islamista u Siriji i Iraku. Oni su se odlučili na ovaj korak nakon što su uvidjeli da oni koji su se vratili iz tamošnje borbe imaju radikalne ideje i borbena iskustva koja predstavljaju prijetnju po domaću sigurnost.

Želimo da razjasnimo da teroristi i kriminalci ne djeluju u ime islama, oni krše pravila naše religije, i kao takvi nemaju mjesto u našoj religiji.”, rekao je Aiman Mzyek, šef Centralnog vijeća muslimana.

Njemačke vlasti pretpostavljaju da se oko 400 Nijemaca pridružilo vojsci Islamske države u Iraku i Siriji, i stoga upozoravaju građane da budu pažljivi zbog konstantnih regrutovanja za IDIŠ-ovu vojsku. U ponedjeljak je na frankfurtskom sudu dvadesetogodišnji mladić optužen za priključivanje vojsci Islamske države, što je bio prvi slučaj ovog tipa u Njemačkoj.

Kako prenosi Al Arabiya, Ali Kizilkaya, glasnogovornica Centralnog vijeća muslimana je izjavila da muslimanska zajednica treba podršku ostatka Njemačke kako bi spriječila radikalizaciju mladih muslimana.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *