Hamida

Njemačka ukinula školarinu na svim univerzitetima

Njemačka ukinula školarinu na svim univerzitetima
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon što je i u Donjoj Saksoniji donijeta odluka za ukidanje školarine na univerzitetima, Njemačka je postala zemlja u kojoj je studiranje postalo besplatno. Ova odluka dolazi nakon primjera britanske vlade koja je uvidjela da povećanje troškova kojima se studenti opterećuju prilikom upisa na fakultet i tijekom studiranja, ne vodi ničemu osim bespotrebnog zaduživanja studenata.

Odluka bi trebala motivirati, naročito, mlade osobe koje ne potječu iz imućnih obitelji koji bi ih novčano pomogli tijekom studiranja. Senatorka za nauku u Hamburgu, Dorothee Stapelfeldt, istakla je za novine Times, kako je naplaćivanje školarine društveno nepravedno. Ona smatra da je osnovni zadatak politike da osigura mladim ženama i muškarcima da dobiju kvalitetno obrazovanje, a koje je ujedno i besplatno.

Iako je njemačkim univerzitetima već 2006. dopušteno da naplaćuju školarinu, njen iznos je bio oko 1.000 € godišnje, što je poprilično nizak iznos prema njemačkom standardu. Nakon što je posljednja njemačka pokrajina Donja Saksonija, koja se nalazi u sjevernom dijelu Njemačke, uvela besplatno školovanje, ovo će olakšati kako domaćim, tako i stranim studentima da dobiju obrazovanje. Podaci pokazuju da su strani studenti na njemačkim univerzitetima u 2011. činili 11,4 % ukupnog broja studenata u Njemačkoj, što jeste oko 250.000.

Iako je isprva dozvoljeno naplaćivanje školarina na njemačkim univerzitetima, ovo se pokazalo poprilično nepopularno u njemačkoj javnosti, budući da je u suprotnosti sa principom da obrazovanje treba biti besplatno i omogućeno svima, kako imućnim ljudima, tako i onima slabog socijalnog stanja.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *