Hamida

Nevjerovatna moć začina kurkume : samooporavak mozga i borba protiv demencije

Nevjerovatna moć začina kurkume : samooporavak mozga i borba protiv demencije
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izvještaj koji donosi  Stem Cell Research and Therapy journal, sugerira da kurkuma začin ima jednu komponentnu koja ima nevjerovatnu efikasnost za poticanje nervnih ćelija koje su ključne za oporavak mozga. Kurkuma je začin koji je neizostavan dio indijske hrane, i kako istraživači navode, nosi u sebi ključ koji bi pomogao ljudima sa neurodegenerativnim bolestima, poput Alzheimera.

Istraživači bi sada mogli koristiti komponente iz kurkume začina za tretiranje takvih stanja gdje dolazi do gubljenja moždanih ćelija. Tokom testiranja, naučnici su primijetili da kurkuma začin dovodi do regeneracije moždanog tkiva, naime, moždane matične ćelije razvile su se u neurone koje nose ključ za samooporavak mozga.

Dr. Laura Phipps, sa Alzheimer's Research UK, napominje da je još rano da se utvrdi da li rezultati ovog istraživanje donose stvarnu mogućnost za tretiranje takvih bolesti poput Alzheimera.

“Nije jasno da li bi se rezultati ovog istraživanja mogli prevesti na ljude, odnosno, da li bi sposobnost da se proizvedu nove moždane stanice na ovaj način moglo koristiti osobama s Alzheimerovom bolesti”.

“Smrt moždanih ćelija je ključna karakteristika Alzheimerove bolesti, i ulaganje u istraživanje je od ključne važnosti da se shvati kako se javlja umiranje ćelija i kako da se interveniše”,  navela je Dr. Laura Phipps.

Kako prenosi Digital Journal, kurkuma ima kompenetnu poznatu kao kurkumin, za koju je u ranijim studijama dokazano da smanjenje upale u mišićima i efikasne su u borbi protiv raka.

“Sve je u kurkumi. To je začin u obliku žutog praha. Njene antiupalne sposobnosti su neverovatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak koji je učinkovitiji za smanjenje upala od kurkume”, tvrdi doktorka Karolajn Anderson.

Kineska medicina kurkumu upotrebljava za lecenje depresije. U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao mocan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Na Havajima se tradicionalno upotrebljava u vidu soka koji se stavlja u usi radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa. Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lecenje koznih bolesti. U poslednje vreme, sirom sveta, sve se vise govori o tome kako kurkuma unistava stanice raka, prenosi se na portalu.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *