Azra Kahriman

Netanyahu: Priznavanje Izraela kao nacionalne države je osnova za mir

Netanyahu: Priznavanje Izraela kao nacionalne države je osnova za mir
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U utorak je premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio da je priznavanje Izraela kao nacionalne države jevrejskog naroda osnova za bilo koju vrstu mirovnog dogovora.

„Izrael je država jevrejskog naroda.“, istakao je Netanyahu za vrijeme sastanka sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom, dodavši da je Izrael uzorna demokratska država, i da je takav bio, i da će takav i ostati. Rekao je i to da ne poznaje državu u svijetu koja je više naklonjena demokratiji od Izraela.  Netanyahu je istakao će osigurati provođenje prava jevrejskog naroda, ali i prava svakog drugog građana, čime će jasno pokazati da je Izrael zaista demokratska država. O priznavanje Izraela kao nacionalne države Jevreja, Al Rasub je već pisao ovdje.

Pripadnici pokreta Hamas su u ponedjeljak naveli da se dokumentom kojim se priznaje Izrael kao nacionalna država potpaljuje vjerski rat. Istakli su da je ovaj dokument pisan sa ciljem promjene stvarne situacije na terenu, koju čak i historija pokazuje.

Jerusalemski muftija ja istakao da Izrael ovim potezom pokazuje svoje rasističko lice što može dovesti do vjerskog rata.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *