Hamida

Ne dozvolite Amerikancima da stavljaju hormone i pesticide u našu hranu, upozorava Jamie Oliver

Ne dozvolite Amerikancima da stavljaju hormone i pesticide u našu hranu, upozorava Jamie Oliver
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Jamie Oliver, poznati britanski TV kuhar, planira da pokrene kampanju koja bi trebala zaustaviti uvoz američkih prehrambenih proizvoda punih pesticida i hormona u Veliku Britaniju. On želi da spriječi da se britanski prehrambeni standardi spuste uvozeći takvu vrstu hrane.

On se nada uplesti u trgovinski sporazum između EU i SAD-a za uklanjanje trgovinskih barijera između  zemalja članica. Oliver smatra da bi ovaj trgovinski sporazum uništio ‘decenije rada’ zaobivši rigidna pravila EU o stavljanju hormona i pesticida u hranu.

“Mi nemamo hormone u našem mesu, to je zabranjeno. Ali ne i tamo. Mi nemamo stotine otrova i pesticida za koje je dokazano da su kancerogeni. Oni imaju. Njihovi zakoni, njihov set-up, njihovi sigurnosni propisi nisu ni blizu našim. “, rekao je Jamie Oliver za The Times.

On je pokušao da utječe na Hilary Klinton, međutim, nije bio u mogućnosti da joj pokaže video u kojem govori o ovoj tematici. Supstance koje je EU zabranila, a koje se koriste u SAD-u su svinjski hormon rasta, raktopamin, i mliječni hormon BST.

Oliver navodi da restrikcije Velike Britanije u vezi štetnih supstancija koje se dodaju u hranu ne postoje i u SAD-u, i ako američke prehrambene kompanje žele uvoziti hranu u EU moraju zadovoljiti visoke standarde. Smatra se da bi taj trgovinski sporazum uveo banovane hormone rasta u Veliku Britaniju, što je u SAD-u već dozvoljeno.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *