Azra Kahriman

Naučnici otkrili kristal koji omogućava ljudima da dišu pod vodom (Video)

Naučnici otkrili kristal koji omogućava ljudima da dišu pod vodom (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Grupa naučnika sa Univerziteta Južne Danske je razvila, kako to oni nazivaju, materijale koji mogu da pohranjuju kisik u velikim koncetracijama. Najjednostavnije rečeno, otkrili su kako “upakovati” kisik u kristal.

Profesorica Christine McKenzie, je rekla da nekoliko zrna sadrži dovoljno kisika za disanje jedne osobe, i obzirom na to da materijal apsorbira kisik iz vode okolo korisnika, korisnik nema potrebe da nosi veliki broj tih zrnaca sa sobom. Ovom kristalu su dali ime “Aquaman Crystal”, i on je nalik na spužvu koja apsorbuje kisik i zadržava ga. Hemijski naziv za ovaj kristal je (bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O). Naučnici koji su otkrili ovaj kristal vjeruju da on predstavlja prekretnicu za ljude koji rone, jer im omogućava da slobodno dišu pod vodom bez kojekakvih boca na leđima.

Ovaj kristal zantno bi mogao olakšati ljudima koji boluju od raka pluća, jer oni uvijek moraju da nose mali rezervoar kisika sa sobom kako bi sebi olakšali disanje. Iako ogromna potražnja vlada za ovim kristalima, oni se ne proizvode tako lahko.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Hq9CSOKFokg&w=560&h=315]

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *