Anessa Džinić

Nastanak i organizacija Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini

Nastanak i organizacija Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine, potpisivanjem Izjave o zajedničkoj moralnoj saradnji i zauzimanju (Statement of Shared Moral Commitment). Izjavu su 7. jula 1997. potpisali osnivači Međureligijskog vijeća dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, mitropolit dabrobosanski g. Nikolaj, Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i g. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Međureligijsko vijeće u proteklih 15 godina zalagalo se za podizanje svijesti o značaju međureligijskog dijaloga i saradnje kroz razvoj odnosa između crkava i vjerskih zajednica u cijeloj BiH; unaprjeđenju odnosa između države i crkava i vjerskih zajednica, te promovisanje zajedničkih moralnih vrijednosti.

Osnovni principi rada Vijeća su poštivanje identiteta svake od crkava i vjerskih zajednica; djelovanje putem zvaničnih struktura crkava i vjerskih zajednica; inkluzivnost, rotirajući jednogodišnji mandat svake zajednice u upravljanju Vijećem, te donošenje svih odluka konsenzusom.

Glavno tijelo MRV-a je Skupština čiji su današnji članovi Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik MRV-a BiH, mr. Husejin Smajić, muftija sarajevski, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i g. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice. Pored Skupštine, postoje još dva organa: Izvršni odbor, čiji su članovi predstavnici crkava i vjerskih zajednica, ukupno četiri, te Sekretarijat Međureligijskog vijeća koje radi na implementaciji programa i projekata u saradnji sa Skupštinom i Izvršnim odborom.

Jedan od prvih projekata MRV-a bio je objavljivanje Glosara religijskih pojmova, kojom se javnost željela upoznati s tačnom terminologijom koja se koristi u crkvama i vjerskim zajednicama.

Pravna ekspertna grupa uspostavljena je 1999. godine. Na prijedlog ove Radne grupe usvojen je Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kao i podzakonski akti i Upute o primjeni Zakona o slobodi vjere, te Pravilnik o registru vjerskih zajednica. Pravna ekspertna grupa je predložila dopune na tekst Zakona o zabrani diskriminacije i samo zahvaljujući intervenciji MRV BiH uvršteni su amandmani na Zakon o zabrani diskriminacije u smislu zaštite braka kao zajednice muža i žene, i zaštita rada vjerskih zajednica i crkava u skladu s njihovim vjerovanjem.

Grupa za žene uspostavljena je 2003. godine, kada su žene vjernice svoje djelovanje odlučile usmjeriti na pomoć siromašnim i ugroženim, edukaciji siromašnih i pravima žena u BiH. Također su upriličile nekoliko regionalnih međureligijskih seminara i objavile knjigu o Običajima muslimana, pravoslavnih, katolika i Jevreja u BiH, koja je štampana i na Brailleovom pismu.

Grupa za mlade pod nazivom Svi zajedno djeluje od 2007. godine. Ovu grupu čini oko 20 mladih ljudi iz 4 tradicionalne crkve i vjerske zajednice. Svoj rad su prvenstveno usmjerili na pomoć djeci bez roditeljskog staranja, putem prikupljanja podataka o institucijama koje se brinu za djecu, objavljivanja istih na stranici www.svizajedno.org, posjećivanja djece koja su smještena u raznim institucijama širom BiH, organiziranja donatorskih konferencija, različitih edukativnih programa za djecu bez roditeljskog staranja itd.

Neke od aktivnosti koje sprovodi Međureligijsko vijeće jesu: monitoring napada na vjerske objekte čiji je osnovni cilj poboljšati zaštitu vjerskih objekata u BiH, religijski kalendar koji se objavljuje zadnjih 7 godina, zatim od proljeća 2010. godine Vijeće radi na osnivanju Odbora za međureligijsku saradnju širom BiH, te rad na monografiji religija u BiH.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *