Hamida

Napisao da ga niko ne posjećuje i nije očekivao ono što se dogodilo

Napisao da ga niko ne posjećuje i nije očekivao ono što se dogodilo
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

IslamBosna.ba- Socijalni mediji su ti koje, uglavnom, okrivljujemo zbog smanjenja ljudske interakcije. Naredna priča pokazuje sasvim suprotno.

Ibrahim (24) iz Saudijske Arabije je nakon saobraćajne nesreće ostao paralizovan i već više od godinu dana se nalazi u bolnici Kralj Halid u Rijadu. Vremenom, posjete njegove porodice su postale sve rjeđe, sve dok ga usamljenost nije primorala da napiše na svom Twitter profilu: “Znate šta? Niko me više ne posjećuje. Čak ni moja braća i otac. Pacijente u mojoj sobi redovno posjećuju, a meni niko ne dolazi“.

U drugom komentaru Ibrahim je dodao: „Želio bih kad bi oni koji me poznaju i oni koji me ne poznaju došli da me posjete. Postao sam nervozan očekujući da me neko posjeti. Moj otac i braća već tri mjeseca mi nisu došli u posjetu“.

On je kasnije dodao ‘da kada pacijent dugo leži, on dosadi porodici“. „Samo me sestra posjećuje svakog petka. Moj otac je veoma star, a moj brat je tinejdžer koji vrijeme provodi sa svojim prijateljima. Potrebna mi je transplatacija koštane srži u Njemačkoj kako bih se izliječio i nadam se da će me neko posjetiti“.

U jednom od komentara Ibrahim je također podsjetio na nagradu koja očekuje one koji obilaze bolesnike „ko god me osjeti ‘pronaći će Allaha’. Ibrahim je to napisao  u skladu sa  Hadis-i-kudsi: „O sine Ademov, bio Sam bolestan, a ti Me nisi posjetio.’‘Gospodaru, kako sam Te mogao posjetiti kad si Ti Gospodar svjetova?’‘Jesi li znao da je jedan od Mojih robova bolestan, a ti ga nisi posjetio? Da si ga posjetio, pronašao bi Me tamo.’”

Ali on nije očekivao ono što će se dogoditi….

Neko od korisnika Twittera napravio je hashtag  #زيارة_ابراهيم, , #Posjetite Ibrahima, i on je postao viralan. Podijeljen je preko 200.000 puta samo za jedan dan, postavši najdjeljeniji Twitter komentar u historiji Saudijske Arabije. Na stotine ljudi iz svih krajeva zemlje došlo da posjeti Ibrahima donoseći mu hranu i cvijeće. Pojedini su čak ponudili da ga nahrane zbog njegove nemogućnosti da se kreće.

Pojedini korisnici Twittera pokrenuli su kampanju za prikupljanje donacija i sredstava za Ibrahima i njegovo liječenje.

Jedan od saudijskih biznismena, Jezid el-Radžhi, donirao je 100.000 saudijskih rijala, dok je drugi, Halid el-Ammar, pozvao na širu kampanju. On je pokrenuo kampanju na Twitteru da se prikupi 2 miliona saudijskih rijala (533.312,00 dolara) kako bi se Ibrahimu platilo liječenje u Njemačkoj.

„Moje drage kolege biznismeni, predlažem inicijativu koja bi trebala pokriti troškove Ibrahimovog liječenja. Potrebno nam je dvadeset biznismena koji bi donirali po 100.000 rijala kako bi prikupili 2 miliona rijala. Ja, prvi, doniram 100.000 rijala. Ko je sljedeći?“, napisao je el-Ammar.

Uskoro u drugom komentaru el-Ammar je napisao: „Drugih 100.000 je od poznatog biznismena iz Istočne provincije, koji me zamolio da ostane anoniman. Ko je treći?“

Jedan od korisnika Twittera je napisao: „Nisam biznismen, ali spreman sam da doniram 500 rijala za mog brata Ibrahima“. Dok je drugi korisnik dodao „ova kampanja pokazuje pozitivnu stranu Twittera“.

Prema pisanju medija, saudijski princ El-Velid bin Telal, navodno, je donirao više od 100.000 rijala za Ibrahimovo liječenje.

Stajali su u redovima kako bi ga posjetili…

4

5

Donosili su cvijeće…

6

I Pizze…

7

2

I neprestano dolaze….

3

i dolaze…

8

9

Pojedini su učinili dodatni korak i lično ga nahranili…. 

10

11

Njegova soba je postala mini cvjećara.

12

Priče poput ove neutraliziraju kontinuiranu negativnu pažnju usmjerenu na 1,2 milijardi muslimana u svijetu, mada  rijetko dobiju zasluženu medijsku pažnju. Islam nas uči da milostinja i dobra djela trebaju biti tajni i anonimni a mediji, međutim, vole da prenose priče tragedija, mržnje i netolerancije.

IslamBosna.ba

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *