Hamida

Najveći britanski lanac trgovine će sakrivati naslovne strane časopisa na kojima su seksualizirane žene kako bi se zaštitila djeca

Najveći britanski lanac trgovine će sakrivati naslovne strane časopisa na kojima su seksualizirane žene kako bi se zaštitila djeca
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon pritiska grupe No More Page 3  Child Eyes, najveći lanac supermarketa u Velikoj Britaniji Tasco, odlučio je sakrivati naslovne strane časopisa na kojima su seksualizirane slike mladih žena. Umjesto toga, na štandovima bit će vidljive samo naslovne strane na kojima su  logo i tekstovi.

Kao povod ovom činu supermarketa Tesco-a, navodi se da se želi zaštiti djeca od gledanja u seksualizirane žene na naslovnim stranama časopisa. Tesco je pristao na ovakvu odluku tek nakon višemjesečnog lobiranja grupe No More Page 3 Child Eyes.

Osnivačica grupe No More Page Lucy-Anne Holmes, vodi već dvogodišnju kampanju za uklanjanje slika na kojima se nalaze žene obučene u toplesu, sa treće stranice u magazinu The Sun. Ova grupa je, kako agencije navode, istakla da je odluka Tesco-a “nevjerovatna”.

“To ne stvara ugodno, sigurno okruženje za žene kada su suočene na svakom koraku sa podsjetnikom kolika važnost se stavlja na njihov izgled, seksualnu dostupnost, i vrlo malo ostalog”, navodi grupa No More Page.

Pored Tasco-a, drugi lanac trgovine Waitrose, je također, naveo da će poduzeti mjeru kako bi se neke naslovne strane sa ovakvim sadržajem uklonile od djece. Ove mjere biti će poduzete kako bi se djeca zaštitila od seksualnih sadržaja.

Na svom blogu grupa No More Page je navela “To šalje vrlo snažnu poruku tabloidima da Tesco ne misli da njihove naslovne strane su odgovarajući materijal za prikazivanje u obiteljsko- prijateljskom okruženju, a to može biti samo dobra stvar na duži rok”.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *