Anessa Džinić

Najkraća priča na svijetu, dotaknut će vam dušu

Najkraća priča na svijetu, dotaknut će vam dušu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ernest Hemingvej, američki pisac i novinar, rođen je 21. jula 1899. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, u Oak Parku, u državi Ilinois. Svjetsku slavu je dostigao romanom “Sunce se ponovo rađa”, iz 1926. godine, u kome opisuje nedaće kroz koje su mladi ljudi prolazili za vrijeme svjetskog rata, kao i poremećaje vrijednosti do kojih je došlo u poslijeratno doba. Književni uspjeh potvrdio je 1940. godine djelom “Za kim zvono zvoni”, u kome opisuje svoje doživljaje iz Španjolskog građanskog rata.

1952. godine objavio je djelo “Starac i more”. Ovaj kratak roman je pisao samo šest dana, a njime je već naredne godine osvojio Pulicerovu nagradu za književnost. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine.

Dok je još bio sasvim mlad, Ernest Hemingway se našao u društvu kolega pisaca i izjavio kako on može napisati kompletnu priču u samo šest riječi. Ostali pisci mu nisu vjerovali, pa su odlučili da učine situaciju zanimljivijom. Svi su uložili po 10 dolara i kladili se da je to neizvodljivo, prenosi 24sata.hr.

Ernest Hemingway je zatim uzeo salvetu sa stola i na njoj napisao šest riječi. Nije želio da ih pročita naglas već je salvetu dao prvom kolegi do sebe. Ona je zatim kružila od osobe do osobe, a kada su svi pročitali njen sadržaj jednoglasno su se složili da je šest riječi apsolutno dovoljno da se napiše jedna priča.

Naravno, priča je svakako mogla sadržavati i nešto više, ali ovih nekoliko biranih riječi tjeraju svakog od nas da konstruiše vlastiti nastavak:

NA PRODAJU. CIPELICE ZA BEBU. NENOŠENE.

Ernest Hemingway je svakako jedna od najzanimljivijih ličnosti u ljudskoj historiji. Koliko je Hemingway bitan dio popularne kulture dokazuje i takmičenje za njegovog „dvojnika” koje se održava svake godine na Floridi, u gradu Key West.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *