Azra Kahriman

Najčudniji svadbeni običaji pojedinih država

Najčudniji svadbeni običaji pojedinih država
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Svi znaju za običaj bacanja i hvatanja bidermajera i za prvi ples, ali postoje neki običaji koji su specifični samo za određene zemlje i određene kulture. Negdje se kolju pilići, a negdje se vjenčava drvo banane. Ovo su neki od najčudnijih običaja na vjenčanjima širom svijeta

 

Škotska: Ocrnjivanje mladenaca
Mlada i mladoženja su posuti od glave do pete bilo kojom odvratnom supstancom koju njihovi prijatelji mogu da uzmu u ruke. Kiselo mlijeko, pokvarena jaja, pokvareni kari, riblji sosovi, blato, kobasice, sve odvratno što vam može pasti na pamet. Nakon toga, ljudi, koji im žele sreću, paradiraju okolo vičući što glasnije svoje želje. U zavisnosti od regije, nekad je sama mlada, a nekad sam mladoženja deo ovog običaja koji se obavlja pred samo venčanje.

 

Sečuan: Ritual plakanja
Trideset dana prije vjenčanja, mlada provodi po jedan sat dnevno plačući. Deset dana kasnije, u tom joj se pridružuje majka, a za deset dana i baba. Ovo kod njih predstavlja izražavanje radosti i duboke ljubavi.

 

Mongolija: Ritual pileće jetre
Kako bi se odredio datum venčanja, mladi par mora nožem da raspori pile i datum se određuje prema izgledu pileće jetre. Ako jetra ne izgleda lepo, moraju nastaviti sa ubijanjem pilića sve dok ne nađu onu koja odgovara.

 

Indija: Kumbh Vivah
Za Indijce koji su rođeni kao Manglici – što znači da im se Mars nalazi u prvoj, drugoj, četvrtoj, sedmoj, osmoj ili 12. kući Rašija (indijski astrološki znak za mesec) – veruje se da su prokleti. Veruje se da Manglikov Doša negativno deluje na bračni život, uzrokujući tenziju, a ponekad i preranu smrt jednog od partnera. Kako bi se prekinuo ovaj efekat, pre vjenčanja se izvodi Kumbh Vivah. Ovo je ili vjenčanje između Manglika i statue boginje Višnu ili između svete smokve i drveta banane.

 

Indonezija: Odlaganje odlaska u WC
Nakon vjenčanja, mladoj i mladoženji nije dozvoljeno da koriste kupatilo cijela tri dana. Ne mogu ni da izlaze iz kuće, da isprazne crijeva i uriniraju. Bračni par nadziru, a dozvoljeno im je minimalno hrane i pića. Ako se običaj ne ispoštuje, vjeruje se da će to donijeti lošu sreću paru, prekid braka, prevaru ili smrt dece. Nakon tri dana, paru je dozvoljeno da se vrati normalnom životu i počne svoj brak.

 

Kenija: Pljuvanje mlade
Kada se vjenčavaju u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželio sreću. Ona zatim odlazi sa svojim mužem ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

 

Švedska: Tradicija ljubljenja
Ako mladoženja iz bilo kog razloga napusti prostoriju, svim drugim muškarcima na vjenčanju dozvoljeno je da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i ženske zvanice ako mlada napusti prostoriju.

 

Kina: Gađanje mlade
Jedna etnička manjina u Kini ima običaj prilikom kog mladoženja ispaljuje tri strijele (bez vrhova) u mladu. Nakon toga, on polomi te tri strijele tokom ceremonije, što znači da će se voljeti i živeti jedno sa drugim zauvek.

 

Kongo: Bez smijeha
Na vjenčanja se gleda kao na veoma ozbiljne događaje u ovom delu Afrike, pa kako bi sve prošlo u tom tonu, mladenci tokom vjenčanja ne smeju da se smeju, a nije im dozvoljeno da se osmjehnu ni kada se fotografišu.

 

(magazin.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *