Azra Kahriman

Najbrže rastuća religija u Irskoj je islam

Najbrže rastuća religija u Irskoj je islam
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pejzaž Irske krase mnogobrojne crkve, no u poslijednje vrijeme i sve veći broj džamija.

Muslimanska populacija u Irskoj Republici je još uvijek veoma mala, jer ipak broji 1,1% od 4,5 miliona ljudi u Irskoj. Uprkos tome islam je najbrže rastuća religija u Irskoj. Muslimani su 1991. godine činili 0,1% stanovništva Irske, dok u 2011. godini broj muslimana se povećao na 49 000, a analitičari predviđaju da će muslimana do 2030. godine biti 125 000.

Ukoliko islam nastavi da se širi ovolikom brzinom premašit će protestantizam  do 2043. godine, koji je druga najpopularnija religija, nakon katoličanstva.
U Irskoj je bilo 2011. godine 5% protestanata od ukupne populacije. Do porasta pripadnika islama dolazi zbog kombinacija imigracije, porasta stanovništva i konverzije, što svakako doprinosi širenju vjere.
Prvi val muslimana u Irskoj započeo je 1950-ih kada su se studenti preselili u Emerald Isle kako bi studirali medicinu. Ekonomski procvat Irska je doživjela u 1990-im i u 2000. godini, jer je mnoštvo imigranata doselilo u Irsku nadajući se tamošnjem poslu. Irci su, kako The Atlantic prenosi, sa dobrodošlicom dočekali muslimane, jer većina njih su bili studenti i profesionalci.
Brojni islamski centri i džamije su otvoreni u Irskoj, dok su drugi u izgradnji. Vijeće grada Dablina je odobrilo, u martu 2013. godine, gradnju centra vrijednog 50 miliona $. Clongriffin centar, koji će imati džamiju, školu i prostor za događaje, je u mogućnosti da primi najmanje 3 000 ljudi, što ga čini najvećom džamijom u državi. Projekt koordinator, Abdel Hassib predviđa da će gradnja početi veoma kasno, početkom 2015. godine.
bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *