Sanida Gogić

Nahranite svoj mozak!

Nahranite svoj mozak!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Mnoge studije pokazuju da je hrana, koju svakodnevno unosimo u organizam, povezana sa funkcijom mozga.

Jedno britansko istraživanje je pokazalo da ishrana koja u sebi ima dosta zasićenih masnoća dovodi do oštećenja neurona koji kontrolišu apetit i energiju kod miševa.  Mozak se u većem dijelu sastoji od masti tako da i nije iznenađujuća činjenica da balansiran unos masti kroz hranu u organizam utiče na njegovo funkcionisanje.
Druga istraživanja pokazuju da je vrijeme konzumiranja obroka i važnije nego što se do tada smatralo. Naprimjer, redovno konzumiranje doručka u isto vrijeme kod školske djece znatno popravlja pamćenje i koncentraciju djece za vrijeme časa, ali i poslije.

Neke od namirnica koje biste trebali unositi svakodnevno, ako želite da vaš mozak bolje funcioniše su:

  1. Riba (losos, pastrmka i haringa). Osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane antivnosti, omega-3 masne kiseline djeluju i protiv-upalno, smanjuju rizik od demencije, moždanog udara i igraju važnu ulogu u poboljšanju pamćenja, posebno u periodu kada naš mozak počinje da stari i zaboravlja informacije.  Dovoljno je da unesete 100-120 g ribe, dva do tri puta sedmično kako bi postigli koristan efekat.
  2.  Zeleno lisnato povrće (špinat, zelena salata). Ovo povrće sadrži posebnu grupu jedinjenja nazvanih folati, koji razlažu toksične supstance nakupljene u mozgu. Također je bogato K vitaminom koji pojačava moždane funkcije i razvija sposobnost pamćenja. Vitamin K utiče na normalnu koagulaciju krvi, štiti i jača kosti, sprečava kalcifikaciju arterija. Pored navedenog, potrebno je naglasiti ukupni značaj povrća naročito: kupusa, kelja, paradajza, mahunarki itd. koje imaju relativno isti uticaj na mozak. Konzumacija povrća  je odlična prevencija demencije i Alchajmerove bolesti. Vitamin K utiče na normalnu koagulaciju krvi, štiti i jača kosti, sprečava kalcifikaciju arterija.
  3. Integralne žitarice (ječam, pšenica, raž, integralni pirinač) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Integralne žitarice su bogate vlaknima, zatim vitaminom E i nešto malo omega-3 masnim kiselinama. Opšta je preporuka da se za pravilnu ishranu mozga i uopšte cijelog organizma uzimaju tzv. sporo razgradivi ugljeni hidrati, koje najvećim dijelom unosimo preko žitarica.
  4. Orašasti plodovi i sjemenke (badem, orah, lješnjak, brazilski orah, kikiriki) i sjemenke (suncokreta, susama, lana) su odličan izvor vitamina E, koji je zadužen za intelektualne sposobnost. Također su bogate mineralom Cinka koji utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.  U Velikoj Britaniji je nedavno rađena studija na 64 studenta u kojoj su naučnici probali naći vezu između konzumacije oraha i poboljšanih mentalnih sposobnosti. Ispitanici koji su jeli orahe imali su bolje sposobnosti verbalnog zaključivanja (uradili su taj dio testa sa 11,2% boljim rezultatom).
  5. Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine, jagode). Časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry navodi da bobičasto voće svoju pozitivnu ulogu ostvaruje zbog velikih količina antioksidansa koje ova grupa sadrži. Njihovo konzumiranje sprečava oštećenje ćelija mozga prouzrokovano slobodnim radikalima, mijenja način prenosa informacija između nervnih ćelija, čime se sprečava njihova upala.
  6. Jaja su jedan od najboljih izvora holina. Holin je potreban mozgu za stvaranje neurotransmitera acetilholina koji ima uticaj na memoriju, strukturu i organizaciju raznih regiona mozga, te stvaranje neurona i sinapsi u mozgu. Ovaj nutrijent utiče na mozak čak i prije rođenja. Neke studije ukazuju na to da unos većih količina holina u trudnoći povoljno utječe na dugotrajnu memoriju djeteta.
  7. Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima. Njegovo konzumiranje može odmah poboljšati vaše raspoloženje. Vitamin E, koji se nalazi u avokadu, će zaštititi od bolesti kao što je Alzheimerova bolest, a folna kiselina će poboljšati kognitivne funckije.
  8. Nar je hranjivo voće bogato antioksidansima i oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Istraživanja su pokazala da majke koje piju sok od nara, u prvim danima nakon poroda, štite mozak novorođenčeta od oštećenja i upalnih procesa.

Ukoliko u ishranu ne unosite dovoljne količine navedenih namirnica, pravo je vrijeme da regulišete vašu ishranu i nahranite svoj mozak!

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *