Azra Kahriman

Muminificirani fetus otkriva stepen dostignuća antičke hirurgije

Muminificirani fetus otkriva stepen dostignuća antičke hirurgije
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U zemljotresu, koji je u aprilu 2009. godine pogodio središnji dio Italije, stradalo je preko 300 ljudi. Pod evangelističke crkve u Casentinu je bio znatno oštećen nakon zemljotresa. Raspuknućem ispod poda u crkvi su se ukazali ljudski ostaci koji navjerovatnije datiraju iz 19-og stoljeća. Među tim ostacima, arheolozi su pronašli muminificiran fetus. Fetus, koji je bio u utrobi majke, je izvađen i muminificiran.

Istraživanje je predvodio Ruggero D'Anastasio sa univerzitetskog muzeja na Univerzitetu u Chieti. Fetus je pronađen zamotan u deku sa kapuljačom. Godina iz koje datira muminificirani fetus je najvjerovatnije 1849. godina, a način na koji su kosti fetusa poredane pokazuje da je skelet grubo sastavljen, iz čega se nameće zaključak da je neko uzeo tijelo i poredao kosti. Istraživači navode da je ovdje najvjerovatnije riječ o embriologiji.
D'Anastasio je izjavio za LiveScience da je rijetka pojava vidjeti mumiju na ovom pdoručju. Embriotomija je započela u Australiji u prvom stoljeću. Istraživači su pronašli i odjeću i nakit,  koji pripada tom periodu, otprilike oko 1800. godine.
bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *