Mediha

Motivacija iz pera Og Mandino-a

Motivacija iz pera Og Mandino-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ustrajat ću dok ne uspijem.

Na istoku mlade bikove iskušavaju u areni za borbe. Izvode ih na borilište i dopuštaju da napadnu jahača koji će ih ubosti kopljem. Hrabrost pojedinog bika pažljivo se procjenjuje ovisno o tome koliko puta pokaže spremnost na juriš uprkos boli koju mu nanosi vršak koplja. Odsada ću znati da se mene svakodnevno iskušava na isti način. Ustrajem li, nastavim li pokušavati i jurišati na koplje, uspjet ću.

Ustrajat ću dok ne uspijem.

Nisam došao na ovaj svijet da budem poražen niit mi gubitništvo kola žilama. Nisam ovca koja čeka da je pogura pastir. Ja sam lav i odbijam razgovarati, hodati i spavati s ovcama.

Nije mi suđena klaonica za gubitnike.

Ustrajat ću dok ne uspijem.”

 
(Najveći trgovac na svijetu-Og Mandino)

 

Og Mandino (1923-1996), je poznati pisac i govornik iz Amerike, a najpoznatiji je po knjizi ”The Greatest Salesman in The World” (Najveći trgovac na svijetu). Nakon iznenadne smrti svoje majke, umjesto na fakultetu, završio  je u fabrici. To je bilo za vrijeme 2. svjetskog rata. Mandino je uskoro otišao u rat, gdje je bio pilot bombardera. Nakon rata zaposlio se kao prodavač osiguranja. Vrlo brzo, putujući i provodeći noći u barovima, postao je alkoholičar. Nezadovoljan životom, pokušao je i samoubistvo.
Međutim, u biblioteci je našao dosta knjiga za samopomoć, a knjiga ”Success Through a Positive Mental Attitude” (Uspjeh kroz pozitivan stav), mu je promjenila život. Postao je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih pisaca knjiga za samopomoć.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *