Azra Kahriman

Ministar vanjskih poslova: Izrael neće nikada ograničiti gradnju naselja u Jerusalemu

Ministar vanjskih poslova: Izrael neće nikada ograničiti gradnju naselja u Jerusalemu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je izjavio u nedjelju da Izrael neće nikada pristati na to da ograniči gradnju svojih naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

“Jedna stvar treba biti jasna, a to je da nikada nećemo prihvatiti izgradnju zgrada u Jerusalemu u jevrejskim četvrtima kao naseljeničkih.”, istakao je Lieberman, dodavši da neće prihvatiti nikakva ograničenja za izgradnju zgrada u jevrejskim područjuma Istočnog Jerusalema.

O gradnji izraelskih naselja, Al Rasub je već pisao ovdje.

Izraelski ministar vanjskih poslova je rekao da svako ko misli da će Tel Aviv uskoro popustiti i ograničiti izgradnju u navedenom području nije u pravu. Izrael će izdvojiti skoro 35 miliona dolara za Svjetsku cionističku organizaciju, koja je zadužena za izgradnju izraelskih nastambenih jedinica na palestinskim teritorijama. Prema izvještajima budžeta 2014. godine za izgradnju je već povećan za 600%.

Prema Ženevskim konvencijama gradnja na okupiranoj teritoriji je zabranjena. Ipak, uprkos tome Izrael ustrajava na tome da gradi ova naselja na teritoriji koju je zaplijenio u ratu 1967. godine, iako veliki dio država svijeta smatra ova naselja ilegalnim, među njima su i SAD, o čemu je Al Rasub pisao ovdje.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *