Azra Kahriman

Merkel: Priznavanje Palestine nije dobar potez

Merkel: Priznavanje Palestine nije dobar potez
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak iznijela stav njemačke opozicije povodom proiznavanja Palestine kao države.

Naime, Merkel je, nakon sastanka sa belgijskim premijerom Charlesom Michelom na konferenciji u Berlinu, rekla da Berlin podržava rješenje koje uključuje dvije države, jer najbliži izraelski saradnik u Evropi je upravo Njemačka. Merkel smatra da unilateralno priznanje palestinske države neće dovesti do napretka povodom ovog pitanja. Istakla je da je bolje fokusirati se na postizanje dogovora između Palestine i Izraela, iako to u ovim uslovima izgleda veoma teško.

Vlada Švedske je već zvanično priznala Palestinu 30. oktobra, dok je španski parlament ove sedmice parlament odobrio neobavezujuće rezolucije povodom priznavanje palestinske države, što je uslijedilo nakon sličnih pokreta u Velikoj Britaniji i Irskoj, o čemu je Al Rasub već pisao ovdje.

Ukupno 135 zemalja je već priznalo Palestinu, uključujući i nekoliko istočnoeuropskih zemalja koje su to učinile prije ulaska u Europsku Uniju.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *