Anessa Džinić

Malala Yousafzai je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir

Malala Yousafzai je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Malala Yousafzai je rođena 12. 07. 1997. godine u Pakistanu. Aktivistkinja koja se zalaže za obrazovanje žena u Pakistanu, poštovanje ljudskih prava žena u dolini Swat, u provinciji na sjeverozapadu Pakistana, gdje su Talibani zabranili djevojčicama da se obrazuju. Yousafzai je uspjela svoje zagovaranje pretvoriti u međunarodni pokret.

Malala Yousafzai je dobitnica Nobelove nagrade za mir. Yousafzai je sedamnaestogodišnja djevojka iz Pakistana koja je, prije skoro dvije godine, kad joj je bilo petnaest, pogođena u glavu od strane talibana, dok se vozila autobusom u školu. Yousafzai je ispričala sva dešavanja vezana za  tragediju u knjizi koju je objavila prošle godine.

Nobelova nagrada za mir

Napadač je ušao u autobus i pitao: “Ko je Malala?” Zatim je pucao. Yousafzai je odgovorila na to pitanje vodeći kampanju za obrazovanje djevojčica, obraćajući Ujedinjenim nacijama, te dajući naziv svojim meomarima ‘Ja sam Malala’. Kada je putovala u SAD-u prošle godine, da bi promovisala svoju knjgu, gostovala je u The Daily Show. Voditelj Jon Stewart joj je iskazao poštovanje riječima “Iskreno sam počastvovan što sam vas upoznao.”,  gotovo zadivljeno. “Vi imate samo šesnaest godina. Odakle vam je došla motivacija, inspiracija i ljubav za obrazovanjem u tako ranoj dobi?”

“Mi smo ljudska bića”, zapanjujuće je odgovorila Yousafzai. “I to je dio naše ljudske prirode, ne možemo spoznati važnost nečega, dok nam to ne oduzmu. Kada smo morali prestati ići u školi, tada sam shvatila da je obrazovanje veoma važno. I obrazovanje je jedna vrsta moći za žene. I to je razlog zašto se teroristi plaše obrazovanja. Oni ne žele da se žene obrazuju. Jer će tada žene postati moćnije. “

Trenutno živi u Birminghamu u Engleskoj. Pored Nobelove nagrade za mir, dobitnica je i nagrade Sakharov, nagrade Simone de Beauvoir, počasna građanka Kanade, te Nacionalne omladinske nagrade za mir.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *