Mediha

Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade, donira $50,000 za škole u Gazi

Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade, donira $50,000 za škole u Gazi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Malala Yousafzai je objavila da će donirati $50,000, novac od Svjetske Dječije Nagrade (World's Children's Prize) koje je ove godine osvojila. Novac će biti doniran za popravak UN-ovih škola u Gazi, koje su uništene u toku 50-dnevnog napada na Gazu ove godine.

Novac će biti proslijeđen UNRWA-i ( United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), a trebao bi pomoći obnavljanju 65 oštećenih škola.

“Nevina djeca Palestine patila su strašno i previše dugo. Svi moramo raditi da osiguramo djevojčicama i dječacima Palestine, i svoj djeci svijeta, kvalitetno obrazovanje u sigurnom okruženju. Jer bez obrazovanja, nikad neće biti mira. Udružimo se za mir i edukaciju, jer zajedno smo jači”, izjavila je Malala ovim povodom.

Pierre Krahenbuhl, generalni komesar UNRWA-e rekao je da će ova donacija podići duh 250,000 djece iz Gaze koja pohađaju UNRWA škole, kao i 9,000 učitelja u ovim školama.

Malala Yousafzai je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade. 10-tog oktobra 2014. godine, Yousafzai je proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za mir, zbog njene borbe protiv diskriminacije djece i mladih, kao i borbe za prava djece na obrazovanje. 17-to godišnja Malala, je tako postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, a druga osoba iz Pakistana koja je primila ovo priznanje. Njen sunarodnjak, Abdus Salam, 1979. godine osvojio je Nobelovu nagradu za fiziku. Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, Malala dijeli sa Kailash Satyarthi, koji je takođe aktivist za dječija prava, a porijeklom je iz Indije.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *