Mediha

London: Most koji se spušta i podiže poput lepeze

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Inspirisani tradicionalnom japanskom lepezom, arhitekati iz londonske firme Knight Arhitects, u suradnji sa inžinjerima AKT II, dizajnirali su pješački most dug 20 i širok 3 metra. Most spaja obale Grand Union Canal-a na Merchant Square-u (Paddington, London). Arhitekti ovog mosta su 2012. godine, pobijedili na takmičenju za dizajn pješačkog prelaza, sa svojom “pokretnom strukturom”. Dvije godine kasnije, u augustu 2014. godine, most je zvanično otvoren.

 

 

paddington-fan-bridge-7[5]

 

 

Most se sastoji od 5 nivoa, koji se postepeno podižu pod različitim uglovima, kako bi se dobio efekat lepeze. Prvi nivo se podiže pod 70 stepeni, a ostali nešto niže. Otvoren most ostavlja prostor visine 2,5 do 5,5 metara iznad kanala. Spušten most omogućava potpuno siguran prelaz pješacima sa jedne na drugu stranu kanala. Svaki nivo težak je oko 6-7 tona, a zahvaljujući protutegovima i hidrauličnom mehanizmu, nivoi se sigurno i uravnoteženo podižu i spuštaju.

“Pravilno oblikovani protutegovi pomažu hidrauličnom mehanizmu i smanjuju količinu energije potrebu za pokretanje mosta,” stoji u obajšnjenju arhitekata.

 

paddington-fan-bridge-4[2]

 

Most se podiže svakog petka u podne, kako bi omogućio prolaz čamcima.

Most je dio većeg projekta, u okviru kojeg se planira park, galerija i vodeni labirinti.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *