Hamida

Libanska verzija “ledenog izazova”- Spaljivanje zastave IDIŠ-a

Libanska verzija “ledenog izazova”- Spaljivanje zastave IDIŠ-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Tri Libanca započeli su vlastitu verziju “ledenog izazova”, nakon što su zapalili crnu zastavu IDIŠ-a na kojoj je ispisano “Nema boga osim Allaha, i Muhammed je njegov Poslanik”. Nakon što su snimili video u kojem vrše taj čin spaljivanja, izazvali su i ostale da urade isto. Ovo je njihov način da demonstruju protiv ovog pokreta na čijem čelu se nalazi samoprozvani halifa Al-Bagdadi.

Već nekoliko Libanaca prihvatilo je ovaj izazov i izašlo na ulice Libana gdje su javno spaljivali zastavu IDIŠ-a. Neki ovaj izazov smatraju za ismijavanje i vrijeđanje islamskih znakova i svetinja, i apsolutno osuđuju njihov čin. Libanski Ministar pravde, Ashraf Rifi , pozvao je da se počinitelji kazne, jer ova zastava je vjerska relikvija, a ne simbol Islamske Države (IDIŠ-a). On, također, tvrdi da bi spaljivanje ove zastave moglo uzrokovati sektaška nasilja.

Kako izvori navode, IDIŠ je u proteklih nekoliko sedmica obezglavio libanskog vojnog narednika i kidnapovao oko 20 libanskih vojnika. Ibrahim Kanaan, član Promjene i reforme u parlamentu bloka Libana, ponudio je pravnu podršku trojici mladića koji su pokrenuli izazov spaljivanja, navodno, IDIŠ-ove zastave, u slučaju da budu procesuirani.

Prema navodima novina Mother Jones, ova crna zastava se našla sve od prozora bajkera iz Čikaga, koji je  prijetio policiji bombom, do ulice Tabqa na sjeveroistoku Sirije, gdje je ekstremistička grupa preotela vojnu vazduhoplovnu bazu. Crna zastava postala je sinonim sa nasilje i nemilosrdnošću ekstremističke grupe IDIŠ.

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *