Hamida

Lak za nokte koji detektuje drogu za silovanje

Lak za nokte koji detektuje drogu za silovanje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Četiri studenta na univerzitetu North Carolina, izumili su prvi lak za nokte koji bi mogao spriječiti silovanje. Oni su naveli da im je namjera bila da svojim izumom spriječe jedan od najgorih društvenih problema: seksualno nasilje nad ženama. Na tržištu već od ranije postoje razna sredstva koja detektuju “drogu za silovanje”, poput privjeska sa elektronskim uređajem, međutim, uskoro bi se ovaj lak protiv silovanja mogao proširiti od par primjeraka do svakodnevne upotrebe.

Ovaj lak za nokte, nazvan Undercover Colors, mijenja boju u prisustvu droga  koji se uobičajeno koriste pri pokušaju seksualnog iskorištavanja žena. “Svako od nas je bio u neposrednoj blizini nekoga ko je doživio ovo užasno iskustvo, i mi smo počeli da se fokusiramo na pronalaženje načina za sprečavanje ovog zločina”, rekao je suosnivač Ankesh Madan u nedavnom intervjuu za  Higher Education Works.

Miješajući hemiju sa tradicionalnom kozmetikom, ova četiri studenta su uspjeli da stvore nov i kreativan način za prevenciju seksualnog iskorištavanja žena. Na svom Facebook profilu naveli su da u Sjedinjenim Američkim Državama 18 % žena će biti žrtve seksualnog nasilja tijekom njihovog života, što čini svaku petu ženu.

“Dok se droge za silovanje često koriste kako bi se olakšalo seksualno zlostavljanje, vrlo malo u nauci postoji načina za njihovu detekciju. Naš cilj je izumiti tehnologiju koja osnažava žene da se zaštite od ovog gnusnog i sveprisutnog tihog kriminala. “, naveli su izumitelji UC-a.

“Sa našim lakom za nokte, bilo koja žena će biti omogućena da diskretno obezbijedi svoju sigurnost jednostavnim miješanjem svog pića sa svojim prstom. Ako  njen lak za nokte promijeni boju, ona će znati da nešto nije u redu. “

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *