Azra Kahriman

Kuće otporne na poplave (Video)

Kuće otporne na poplave (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Poplave koje su u mjesecu maju zadesile ne samo region Bosne i Hercegovine, već i šire, će dugo vremena ostati upamćene. Ogromne štete koje su nastale ovim poplavama su nenadoknadive. Čak više od 20 hiljada ljudi je ostalo bez svojih domova, što je ionako za siromašnu zemlju poput Bosne i Hercegovine šlag na torti napravljenoj od belaja. Kuće o kojima će biti riječi u nastavku članka samo rijetki u BiH bi mogli priuštiti.

 

beca

 

Britanska kompanije  “Baca Architects” projektuje kuće koje su otporne na poplave. Kuća koju su oni dizajnirali može da pluta na vodi, i testirana je na području koje često plavi, oko rijeke Temze. Četiri vertikalna oslonca raspoređena blizu bočnih zidova spriječavaju da voda odnese kuću. Kuća ima ugrađen zvučni sistem koji se oglasi kada nivo vode prelazi određeni nivo, i upozorava korisnike kuće da treba da napuste objekat.

 

beca2

 

Direktor arhitektonskog ureda “Baca Architects”, Richard Coutts je izjavio da se kuća u slučaju poplava može podići čak 2,5 metara. Cijena ovih kuća se kreće 20-25% više nego cijena običnih kuća iste veličine.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XBJSlAfgSco&w=420&h=315]

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *