Mediha

Kreativno ili bizarno: Kruške u obliku Bude, srcolike lubenice, jabuke u obliku kocke

Kreativno ili bizarno: Kruške u obliku Bude, srcolike lubenice, jabuke u obliku kocke
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Poljoprivrednici u Kini i Japanu pronašli su način kako da svoje voće i povrće učine zanimljivim ne samo za nepce, već i za oko potrošača. Naime, u trgovinama se mogu pronaći srcolike ili četvrtaste lubenice, kruške u obliku Bude, srcoliki krastavci i sl.
Iako se na prvi pogled može činiti da se radi o GMO proizvodima, proizvodnja je ipak mnogo jednostavnija. Sve što je potrebno jeste da se na početku formiranja, plodovi stave u odgovarajuće plastične kalupe. Prije potpunog formiranja i sazrijevanja ploda, kalup se može ukloniti. Ipak priroda se ne može tako lako ukrotiti i poljoprivrednici ulažu dosta napora da bi finalni proizvod dosegao željeni oblik. Zbog toga su i cijene ovih proizvoda znatno veće u odnosu na obično voće i povrće.
Međutim, procjenjuje se da će vremenom cijena padati, kako proces proizvodnje bude usavršavan. Tome doprinosi i činjenica da se ovi proizvodi mogu jeftinije transportovati i izlagati u trgovinama, s obzirom da se zahvaljujući obliku mogu kompaktnije slagati čime se štedi na prostoru.

watermelon-heart

 

 

 

 

apple-square

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *