Azra Kahriman

Kreacionizam zabranjen u školama Ujedinjenog Kraljevstva

Kreacionizam zabranjen u školama Ujedinjenog Kraljevstva
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je zabranila podučavanje kreativizma u školama i akademijama.

 

Kreacionizam kao naučna teorija je zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu dokumentom objavljenim 6. juna 2014. godine, što je iznjedrilo nove klauzule i prosvjedočilo da kreativizam nije široko prihvaćen kao naučna teorija.

U klauzuli stoji da je kreacionizam odbačen od strane većine matičnih crkava i vjerskih tradicija, uključujući i glavne pružatelje državno finansiranih škola, kao što su (anglikasne, katoličke) crkve, kao i naučne zajednice. Oni smatraju da to nije u skladu sa naučnim konsenzusom i velikim dijelom naučnih dokaza, iz razloga što ne uključuje precizno i dosljedno korištenje naučnih metoda, i kreativizam kao takav ne bi trebao biti predstavljen učenicima na univerzitetima kao naučna teorija.

Povodom dokumenta objavljenog 6. juna, kreacionizam je definisan kao bilo koja doktrina ili teorija koja smatra da se prirodni biološki procesi ne mogu smatrati odgovornim za historiju, raznolikost ali i složenost života na Zemlji.

Stoga, ako akademije ili javne škole podučavaju kreacionizam kao naučno utemeljen, to krši sporazum o finansiranju koji ima za cilj da pruži širok i uravnotežen nastavni plan i program.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *