Anessa Džinić

Korupcija u svijetu: Globalno pranje novca najveći problem

Korupcija u svijetu: Globalno pranje novca najveći problem
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

izvještaju Transparency International za 2014. godinu ocjenjuje se da je korupcija problem za sve ekonomije. TI od vodećih financijskih centara u EU i SAD zahtijeva da djeluju zajedno sa brzorastućim privredama, koje nisu uspjele smanjiti korupciju, iako su povećale privredni rast. To najbolje pokazuju primjeri Kine, Angole i Turske, koje su medju državama s najvećim padom na tabeli percepcije korupcije. Sve tri su države pale za 4-5 mjesta, iako su im ekonomije rasle za više od 4 posto u protekle četiri godine.

Ovogodišnji izvještaj kaže da ekonomski rast ne uspijeva suzbiti korupciju, ukoliko su na čelu lideri koji zloupotrebljavaju moć, ne prezajući od prisvajanja javnih sredstava koja troše za ličnu korist.

Korumpirani dužnosnici krijumčare nezakonito stečenu imovinu u sigurna utočišta preko off-shore tvrtki, bez da ih iko i pomisli kazniti. José Ugaz, predsjedavajući Transparency Internationala.

Uz Novi Zeland u vrh ljestvice najmanje korumpiranih, smjestile su se sve Skandinavske zemlje: Danska, Finska, Švedska, Norveška. Na začelju su Afganistan, Sudan, Sjeverna Koreja i Somalija.

Zemlje Zapadnog Balkana u prvoj su polovini popisa, osim Kosova koji se nalazi na 110.mjestu. Najbolje plasirana je Hrvatska, na 61., potom slijedi Makedonija na 64., Crna Gora na 76., Srbija 78., te BiH na 80.mjestu.

Prve komšije balkanskim državama na ovom popisu, dakle u istoj kategoriji percepcije korupcije, su Ruanda, Saudijska Arabija, Turska, Italija, te El Salvador.

Raširena korupcija u velikim ekonomija ne blokira samo osnovna ljudska prava za najsiromašnije, nego stvara probleme u upravljanju i čini zemlju nestabilnom. Brzorastuće ekonomije čije vlade odbijaju biti transparentne I koje tolerišu korupciju, stvaraju cijelu kulturu nekažnjavanja u kojoj korupcija cvjeta. predsjedavajući TI, Jose Ugaz.

Zato je još jednom naglasio važnost uloge “čistih” zemalja gdje javni sektor nije korumpiran da korupciju ne potiču na drugim mjestima, te da više pažnje posvete spriječavanju pranja novca, ne dozvoljavajući tajnim kompanijama da prikrivaju tragove.  Grupa za borbu protiv korupcije trenutno provodi kampanju razotkrivanja korumpiranih, pozivajući Evropsku uniju, Sjedinjene Države i G20 zemalja da slijede iskustvo Danske i stvore javne registre koji jasno otkrivaju tko zapravo upravlja, ili je stvarni vlasnik svake kompanije.

 

Izvor: Radio Evropa

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *