Hamida

Kontroverzno umjetničko djelo:’Ako musliman ustane, svi će pasti’

Kontroverzno umjetničko djelo:’Ako musliman ustane, svi će pasti’
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Na Madridskom sajmu umjetnosti predstavljen je kontroverzni umjetnički rad jednog španskog umjetnika. Zašto kontroverzni i o čemu je riječ?!

Naime, španski umjetnik, Eugenio Merino, je napravio skulpturu po nazivom Stairway to Heaven -Stepenište ka raju  kojom je htio predstaviti, kako on kaže ‘koegzistenciju i jedinstvo tri religije‘, gdje je musliman na sedždi, na njegovim ramenima je kleknuo katolik, a na ramenima katolika stoji jevrej i moli se. Sva tri u položaju molitve. Ali šta je jevrejima zasmetalo?! Jedan se osvrnuo i rekao: zašto obojica stoje na ramenima muslimana- ako musliman ustane, svi će pasti?!

Autor djela je rekao da skulptura nije imala namjeru biti uvredljiva, a prodana je odmah na aukciji za 50 000 eura. Odmah se oglasila i Izraleska ambasada koja je rekla da ‘stereotipe i predrasude, uvredljivo značenje ne možemo skrivati pod velom umjetnosti.’

Ali, javnost se zapitala: imaju li Izraelci pravo da se žale i nije li licemjerno da oni prigovaraju kada odveć ubijaju svakodnevno, koriste nelegalno oružje kako bi okupirala milion i po ljudi u Gazi, ignorišu UN rezolucije. ‘Jadni, mali Izrael’, napisano je. Zaista, ko je u poziciji da se žali?!

(http://wakeupfromyourslumber.com/)

Via: http://divithana.com/

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *