Hamida

Kontroverzni izraelski historičar Shlomo Sand želi da prestane da bude Židov

Kontroverzni izraelski historičar Shlomo Sand želi da prestane da bude Židov
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ugledni izraelski profesor Shlomo Sand, izrazio je svoju želju da prestane da bude Židov. U britanskom The Guardian, objavljen je odlomak iz njegove knjige “Kako sam prestao biti Židov”, u kojem je historičar Sand naveo ” Želim da istupim i prestanem se smatrati Židovom”.

On, naime, smatra da “etnocentričnost” preovladava među mnogim Izraelćanima, što u njemu izaziva gađenje, te ne želi više da se predstavlja kao Židov. Ono što Izrael čini najvećom rastističkom zemljom, prema njemu, jeste njeno proglašenje kao židovske države. Naveo je da rasizam je zastupljen svugdje u svijetu, ali da je ono u Izraelu duboko ukorijenjeno u duhu zakona.

Kako prenosi Times of Israel, profesor Shlomo Sand, pored toga što je žestoki kritičar Izraela, čvrstvo je vezan za svoju naciju. ” Jezik na kojem govorim, pišem i sanjam je većinom hebrejski,” , “Kada sam daleko od Izraela, vidim kutak svoje  ulice u Tel Avivu i radujem se trenutku kada se mogu tome vratiti…”, kaže on.

Ono što je utjecalo da se proglasi za kontroverznom ličnošču jeste i njegova knjiga iz 2008. “Stvaranje židovskog naroda”, u kojoj tvrdi da Židovi nisu bili narod koji je  protjeran iz svoje domovine, nego religija konvertita koja se proširila širom svijeta. On, također, zastupa stav da, Židovi kao etnički narod, je mit koji je kreiran od židovskih intelektualaca iz 19 st.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *