Hamida

KONFERENCIJA SVJETSKOG SAVEZA RELIGIJA: SVJETSKI SAMIT MIRA

KONFERENCIJA SVJETSKOG SAVEZA RELIGIJA: SVJETSKI SAMIT MIRA
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Državne i vjerske vođe, omladinske organizacije i ženske organizacije okupljaju se na najvećem Svjetskom samitu mira, koje će se održati u gradu Seulu, u Sjevernoj Koreji, gdje će se predstaviti planovi za uspostavljanje mira kao i programi za sprječavanje nastanka rata.

Od 17 do 18. septembra. 2014. godine, Svjetski samit mira (WARP) će se održati u Seulu, u Sjeveroj Koreji. Lokacije u kojima će se održavati pripremljeni programi su; „Vrata Vječnog Mira“ ( Tiananmen), Sportski kompleks Jamil i Kongresni centar. U prosjeku, smatra se da će prisustvovati oko 200 000 ljudi. Među njima, očekuje se 1500 rukovodilaca, uključujući vođe međunarodnih država te vodećih predstavnika svjetskih religija: katoličanstva, protestantizma, pravoslavlja, islama, budizma, hinduizma kao i udruženja u saradnji sa međunarodnim mirovnim organizacijama IPYG ( International Peace Youth Group) i IWPG (International Women's Peace Group). Preko 100 nacionalnih kompanija širom svijeta prenosit će događaje ovogodišnjeg WARP samita.

Gospodin Lee, glavni zastupnik za svjetski mir, te predsjednik mirovnih organizacija HWPL (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light), IPYG i IWPG, prije početka samita, na press konferenciji upitan je o sljedećem: „ Bliski istok je regija prepuna ratova i sukoba na osnovu vjerske pripadnosti. Da li je moguće uspostaviti mir na tom području, kao što je uspostavljen u Mindonau, Filipinima?“. Gospodin Lee je poručio: „ Ako je mir uspostavljen na Bliskom istoku, ne znači da je mir uspostavljen u cijelom svijetu. Umjesto sagledavanja problema samo jedne regije, smatram da se treba usmjeriti na rješenje temeljnog problema, koji preovladava u cijelom svijetu. U međuvremenu, čelnici država širom svijeta moraju uspostaviti pakt u kome će donijeti međunarodno pravo zabrane ratovanja. Na taj način, osnovat će svijet bez ratova.”

Također, gospođa Nam Hee Kim, svjetski borac za ženska prava i predstavnica IWPG, je izjavila: „Sve do sada, žene su omalovažavane, ali uz pomoć gospodina Leea, došla sam do zaključka da su i žene sposobne za preuzimanje vodeće uloge u kreiranju svjetskog mira. Razlog su nastojanja majki da zaštite djecu koja su prinuđena u odlazak na ratna bojišta. Ako bi se sve žene svijeta ujedinile prema istom cilju, sigurna sam da bi se svjetski mir uspostavio.“

Tijekom press konferencije 16. septembra, u Hotelu Kozmos Hall Walker Hill, ujedinjene organizacije HWPL i IPYG, bili su domaćini konferencije za više od 500 predstavnika mladih grupa iz 127 naroda, uključujući narode koji su još uvijek u jednoj vrsti konflikta, kao što su države Balkanskog poluotoka, Ukrajina, Jemen, Sirija i Izrael. Učestvovali su u raznim programima, te razmatrali moguće solucije za izgradnju međusobnog razumjevanja i povjerenja.

Nakon toga, održan je preliminarni sastanak Savjetodavnog WARP Vijeća, gdje su se sastali bivši i sadašnji predsjednici, premijeri, predsjednici nacionalnih skupština, te glavni suci Vrhovnog suda, iz raznih naroda, u cilju razmjene iskustava u rukovodstvu i budućih mirovnih inicijativa.

Bivši i sadašnji državni poglavari, važne osobe iz svih sfera života i autoritativni vjerski predstavnici će biti dio ovog samita, gdje će razraditi spacifične planove za sprečavanje ratova širom svijeta. Također će pokušati predstaviti istinsko rješenje za vjerske konflikte. Očekuje se neviđen broj posjetilaca na ovom samitu.


 

Press Release

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *