Hamida

KO SU TVOJI “SVI” ?

KO SU TVOJI “SVI” ?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ti "svi", ti "ljudi", taj "cijeli svijet" je zapravo maksimalno 5 - 6 osoba koje se nalaze u našim glavama, koje su izvršile (i vrše) snažan uticaj na naš život. Dovoljno je da ih bude i 3 - 4, i da kroz njih gledamo cijeli svijet, i da smo duboko uvjereni da "svi" misle, osjećaju i rade kao tih 5 - 6 osoba, da je to nešto "prirodno". Obično u tim "svima" se nalaze članovi porodice, prijatelji, medijske ličnosti.

 

Martha Beck (Ph.D. in Sociology, Harvard University) navodi da su ekperimenti potvrdili da – kada se čovjek nalazi u grupi gdje pojedinci snažno iskazuju svoje mišljenje, on bukvalno počinje da – čuje i vidi kao ta grupa, i to zbog urođene socijalne potrebe da pripada i uklapa se. U najboljem slučaju će da šuti kako ne bi pokazao da se ne slaže.
Autorica također spominje kako svako od nas ima svoje “sve”. Šta to znači?

To je ona situacija kada prije nego donesemo bilo koju odluku, malu ili veliku, kažemo u sebi ili glasno “Ali ‘svi’ tako rade..”. ‘Svi’ tako misle..”

Ti “svi”, ti “ljudi”, taj “cijeli svijet” je zapravo maksimalno 5 – 6 osoba koje se nalaze u našim glavama, koje su izvršile (i vrše) snažan uticaj na naš život. Dovoljno je da ih bude i 3 – 4, i da kroz njih gledamo cijeli svijet, i da smo duboko uvjereni da “svi” misle, osjećaju i rade kao tih 5 – 6 osoba, da je to nešto “prirodno”. Obično u tim “svima” se nalaze članovi porodice, prijatelji, medijske ličnosti. Ti “svi” mogu biti sasvim dobronamjerni ljudi, ali često se dešava da oni ne znaju šta mi, duboko u sebi jesmo, šta želimo, šta nas čini istinski i duboko sretnim, zadovoljnim, mirnim. Kada hoćemo da donesemo bilo koju odluku uvijek se javi pitanje šta će reći “svi”, i pošto silno želimo da pripadamo (Abraham Maslow), mi, svjesno ili nesvjesno UVIJEK težimo da ispunimo očekivanja – “svih”. “Da li će biti zadovoljni, da li će me “svi” podržati?” …

Znači li to da trebamo odbaciti “sve” da bismo znali šta hocemo i živjeli sretno? – Ne!
Mi uvijek moramo imati svoje “sve”. Od toga ne možemo pobjeći (osim ako je neko čuo za čovjeka koji je cijeli svoj život živio sam i sretno u nekoj dalekoj šumi, nikada nije stupio u kontakt ni sa jednim čovjekom?)

Pravo pitanje je da li ti moji “svi” podržavaju moj pravi put ili ne? Ko od njih podržava moj pravi put, moju sreću, istinsko, duboko zadovoljstvo i mir, a ko ne?

Da li ću svjesno da biram svoje “sve” i živim životom kojeg sam svjesno izabrao (jer kroz moje “sve” ću zasigurno posmatrati svijet, sebe, život i ljude) ili ću odlučiti da živim životom u kojem mislim a ne znam zašto baš tako mislim, radim a ne znam zašto tako radim, osjećam a ne znam zašto tako osjećam?

Ako osjećam da ne živim životom kakvim bih htio – vrlo moguće da među mojim “svima” postoje osobe koje ga ne podržavaju (koliko god nam ti ljudi bili dragi, slatki, fini, zanimljivi, koliko god da ih poštujemo).

Pa koji onda “svi” podržavaju moj Pravi put, a koji ne?

Kada sam se zadnji put osjećao/la tako da kao da duša od sreće hoće da izađe iz tijela? Kada sam se zadnji put bavio poslom u kojem sam toliko uživao da sam zaboravio na vrijeme i nakon toga sam imao još više energije? Kada? U djetinjstvu? Prije dva tri dana? Prije 5-6 godina? – Na Pravom put bismo se trebali – ČESTO osjećati tako, a ne ponekad.

Moguće je da baš neko od mojih “svih” ne podržava moj Pravi put? Moguće da su svi moji sadašnji “svi” pogrešan izbor, ili su svi moji sadašnji “svi” dobar izbor ? (U tom slučaju, od srca čestitam i divim ti se jer takvi su prava rijetkost).

Da li ću prepoznati ko su moji “svi”? I jos važnije – ko od prepoznatih podržava moj jedini Pravi put, a ko ne? I ono najvaznije (!) kako ću da otkrijem, i (sa)čuvam pored sebe svoje prave “sve” ,koji podržavaju moj pravi put i zadovoljstvo?

Da li sam svjestan da u svoje „sve“ mogu uvrstiti Allaha i Poslanika alejhisselam kroz svakodnevno druženje sa Allahovom knjigom i sunnetom, te kreativno razmišljanje o njima?

Sretno!

 

Piše: Emina Asceric Selimovic 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *