Anessa Džinić

Katolički biskupi pokazuju novu vrstu tolerancije prema gay zajednicama

Katolički biskupi pokazuju novu vrstu tolerancije prema gay  zajednicama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Katolički biskupi napravili su presedan. Naime, pokazali su novu vrstu tolerancije prema homoseksualnosti i razvodu u izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak. Značajan pomak predvodio je Papa Franjo koji bi mogao okončati kruti stav Crkve o tim pitanjima. Nova otvorenost za gay zajednice, ali ne i za gay brakove, smatra se revolucionarnim potezom. Papa Franjo nastavlja sa tolerantnim tonom koji je započeo prošle godine kada je rekao: ” Ko sam ja da sudim?”

U dokumentu, koji je objavljen polovinom dvosedmičnog sastanka biskupa, spominju se “darovi i kvalitete” gay katolika. Što se tiče razvedenih katolika koji su se preudali izvan Rimokatoličke crkve, pastori su pozvani da izbjegnu bilo koji način ponašanja koji bi mogao učiniti da se takvi osjećaju diskriminirani.

Jako je bitno da ovakva vrsta tolerancije dolazi od strane više biskupa, a ne samo od strane Pape, jer se onda pokazuje da takva vrsta zajednice  ima širu podršku. (Franco de Filipps, bivši upravnik škole u Rimu)

 

Poljski nadbiskup Stanislaw Gadecki tvrdi da se sa dokumentom ne slažu mnogi biskupi. Jedan od portala konzervativne i tradicionalne orijentacije naglašava da bi moglo doći do podjele među biskupima,  na one koji podržavaju Papu Franju vezano za pomenuti dokument i one koji ne podržavaju Papu.

Hoće li roditelji sada morati reći svojoj djeci da ih Vatikan uči da postoje ‘pozitivni i konstruktivni aspekti ovih smrtnih grijehova’ kontracepcije, suživota i homoseksualnosti? (Maria Madise, Koordinator Voice of Family)

Vatikan i stručnjaci su naglasili da se u samom dokumentu ne predstavlja promjena u doktrini Crkve , već u onome što je  Reid nazvao “polazištem za raspravu.” Sastanak Sinoda, završava u nedjelju, nakon čega slijedi rasprava o spomenutim pitanjima cijelu godinu dana. Msgr. Bruno Forte, sekretar Sinoda, nazvao je dokument “radom koji je u procesu’, koji ostaje podlažan promjenama. Ostale osjetljive teme o kojima su biskupi razgovarali uključuju poligamiju u nekim dijelovima Afrike, ugovorene brakove i obrazovanje djece rođene u mješovitim konfesijama ili djece koja su rođena izvan braka.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *