Azra Kahriman

Katolička crkva učinila korak ka istospolnim zajednicama

Katolička crkva učinila korak ka istospolnim zajednicama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Uprkos brojnim osudama gay parova od strane Katoličke crkve, ova crkva je učinila jedan korak ka zbližavanju sa ovom populacijom. Naime, Katolička crkva kao protivnik istospolnih brakova je dozvolila krštenje djece čiji su roditelji pripadnici istospolnih zajednica.

Tema istospolnih brakova, oko kojih je ova crkva imala jasno definisan stav, je pokrenula brojna pitanja. Jedno od tih pitanja je svakako i to da li je dozvola krštenja djece čiji su roditelji pripadnici ove zajednice, znak da će uskoro biti dozvoljeno sklapati istospolni brak u katoličkoj crkvi.

U četvrtak, 26. juna (2014. godine) Vatikan je za javnost otkrio document “Instrumentum Laboralis”, namijenjen za konferenciju biskupa u oktobru, u kojoj je naznačeno da će dozvoliti da djeca čiji su roditelji istog spola budu krštena.

U dopisu generalni vilar biskupije, monsinjor James Bartylla je rekao da postoji prezasićenost teškoćama i izazovima dovedenim u vezu sa ovim neprirodnim zajednicama, pa i skandali povezani sa krštenjem djece, i razmatranjima koji zalaze u okvire teologije, kanonskog prava, liturgijske adaptacije i pastoralnog pristupa. Bartylla je također dodao da pastori sada moraju uskladiti odluke o krštenju djece iz čiji su roditelji gay parovi, sa odlukama njegovog ureda, i da svaki slučaj treba biti tretiran individualno.

Ovim činom crkva pokušava da napravi balans između njenog učenja o porodici kao zajednici muškarca i žene (i naravno njihovih potomaka), ali i da na taj način ne osudi pripadnike koji žive u zajednicama čiji način života je suprotan učenju Katoličke crkve.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *