Mediha

Kako prepoznati depresiju kod bliskih osoba?

Kako prepoznati depresiju kod bliskih osoba?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je 10-tog okobra. Posljednih godina, psihičko zdravlje postaje važno kao i fizičko. Ako ste pod stresom ili uzrujani, to takođe može utjecati na vaše fizičko zdravlje. Koliko je depresija zaista problem, govori podatak SZO o 8 miliona samoubistava u prošloj godini. Nedavno je veliku pažnju medija privukla smrt poznatog glumca Robbina Williamsa, koji je počinio samoubistvo zbog depresije.
Kako prepoznati znakove depresije kod članova porodice ili prijatelja? Neke od znakove koje možete primjetiti su:
1. Postaju povučeni
Ako primijetite kod bliskih osoba da se povlače u sebe, moguće je da su emocionalno preopterećeni. Pitajte ih da li su dobro i trebaju li nekoga za razgovor.
2. Povećan unos psihostimulanasa
Ako osoba povećano konzumira alkohol, kofein ili drogu to je znak da pokušava pobjeći od emocionalne boli i nezadovoljstva.
3. Nemaju entuzijazma
Ako vaš prijatelj ili član porodice izgleda kao da ga ništa ne zanima ili da nema pozitivnih emocija prema bilo čemu, moguće je da je depresivan.
4. Česte promjene raspoloženja
U jednom trenutku je osoba sretna, a već u idućem izgleda nesretno? Ovo može biti znak dubljih problema koji se moraju riješiti.
5. Fokusirani su na samo jedno područje svog života
Ako neko izgleda opsjednuto određenim aspektom svog života, to može značiti da je pod stresom, a to područje koristi kao način da i dalje drži stvari pod kontrolom.
6. Lahko se naljute ili uznemire
Ovako ponašanje upućuje na to da su emocije blizu površine, i da osoba nema unutrašnji mir.
7. Osoba je bez cilja i fokusa
Ovo može biti znak da se osoba osjeća loše. Moguće je da pokušava otkriti šta želi ili ako već ima postavljen cilj, ne uspijeva ga ostvariti.
8. Zbunjeni su
Ako poznajete nekoga ko je „u magli“, dezorijentiran je i zbunjen kada se radi o njegovom životu, postoji šansa da je ta osoba boluje od depresije.
9. Ne druže se kao prije
Udaljavanjem od prijatelja, osoba pokušava riješiti svoje probleme samostalno. Ali, ipak, najbolji način je da o tome razgovara sa nekim.
10. Previše sna ili poremećaj sna
Poremećaj sna može ukazivati na emocionalne probleme. Slično je i ako osoba previše spava i ima problema sa ustajanjem iz kreveta. Ovo može znak da je osoba emocionalno iscrpljena.
Najbolje što možete uraditi za nekoga ko je pod stresom, anksiozan je ili depresivan jeste dati mu do znanja da ste uz njega i pokušati ga afirmisati da se brine o sebi na neki od sljedećih načina:
• Vođenjem zdravog načina života koji podrazumjeva redovnu fizičku aktivnost, uravnoteženu ishranu i izbjegavanje destruktivnog ponašanja kao što je opijanje, pušenje ili uzimanje droge.
• Prepoznavanje i pozitivno suočavanje sa izazovima s kojim se osoba susreće
• Traženje društvene, a kada je neophodno i stručne pomoći od zdravstvenih ili drugih ustanova koje se bave ovom vrstom problema.

 

Izvor: patient.co.uk

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *