Mediha

Kako kofein utječe na vaš mozak?

Kako kofein utječe na vaš mozak?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rijetki su oni koji svakodnevno ne unose kofein u svoj organizam. Neki to rade uživajući u jutarnjoj šoljici kafe ili čaja, drugi pokušavajući da se osvježe ili razbude konzumiranjem energetskih pića, a treći uzimajući lijekove protiv bolova ili protiv prehlade, pa čak i oni koji se počaste kockicom čokolade.

Ali šta se zapravo dogadja kada kofein dospije u organizam?

S obzirom da se radi o supstanci koja je i hidrosolubilna i liposolubilna (svojstvo da se otapa i u vodi i u mastima), kofein lahko može proći kroz barijeru krv-mozak i direktno djelovati kao psihostimulans. Kofein ima sličnu strukturu kao adenozin. Naučnici smatraju da adenozin signalizira mozgu da je tijelo umorno. Zahvaljujući sličnoj strukturi, kofein se može vezati na adenozinske receptore, čime se sprečava funkcija adenozina.

“Sporedan efekt koji izaziva kofein povezan je sa dopaminom. Dopamin postaje efektivniji i može pojačati motorne sposobnosti i izazvati euforiju. S obzirom da se adenozin ne veže za svoje receptore, već slobodno “pluta” u mozgu, nadbubrežne žlijezde luče adrenalin, koji je takođe stimulans”-objašnjava Rob Williams.

Usljed smanjenog broja receptora za koje bi se vezao adenozin, mozak vremenom stvara veći broj ovih receptora. Na ovaj način, mozak postaje ovisan o kofeinu. Ova ovisnost ipak nije opasna, te se usljed prestanka redovnog uzimanja  kafe( više od dvije šoljice dnevno), javljaju tek blaži simptomi kao što su glavobolja, razdražljivost, umor, tjeskoba.

Vrijeme potrebno da kofein ispolji svoje djelovanje je kratko, 10-15 minuta, a maksimalni efekat kofeina postiže se 45 minuta nakon unosa u organizam oralnim putem.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *