Anessa Džinić

Kako je hiljadugodišnja arapska učenost unaprijedila naučnu debatu

Kako je hiljadugodišnja arapska učenost unaprijedila naučnu debatu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Od IX do XIX stoljeća, učenjaci i prepisivači su koristiti arapski jezik kao primarni jezik kako bi raspravljali o naučnim idejama. Učenjaci koji su govorili arapski jezik su prevodili sa starogrčkog, perzijskog, pa čak i sanskritske tekstove o temama poput medicine, matematike i astronomije. Tadašnji učenjaci su doprinijeli očuvanju i njegovanju jedinstvene naučne kulture unutar arapskog govornog područja svijeta. Britanska biblioteka i fond Katar udružili su snage kako bi pokrenuli novi dvojezični portal, Qatar digitalna biblioteka, koja omogućava besplatan pristup do 25.000 stranica fascinantnom srednjovjekovnom arapskom rukopisu. Evo izbor nekih od najutjecajnijih naučnih tekstova u historiji.

Astronomija
Ovaj tekst je najutjecajniji i najdugotrajnije astronomsko istraživanje koje je preživjelo iz drevnog svijeta. Njegov prijevod na arapski jezik imao je ogroman utjecaj na kasnoantičke i srednjovjekovne svjetonazore, kako u kršćanskim tako i u islamskim zemljama. Almagest rukopis je dovršen 615. godine.

Vodeni sat
Unutrašnje funkcionisanje vodenog sat koji ima oblik oka, te mijenja boju i čije kapi padaju na cimbal sa ptičje glave je preuzet iz Knjige Arhimeda koja u jednom dijelu govori o izgradnji vodenih satova. Bilješke su skupljenje u knjigu tokom IX stoljeća.

Euklid
Arapska verzija podataka matematičar Euklida, Aleksandrija, 300 godina prije Krista. Dijagrami su prikupljeni i tako poredani da prate postojeći tekst.

Anazarabus
Pedanius Dioskorida od Anazarbus je bio liječnik, botaničar i farmakolog koji je boravio u Rimu i putovao kao hirurg carske vojske. Ova stranica opisuje mandragoru, muške i ženske sorte. Pastiri koji su žvakali njeno korijenje padali su u neku vrstu letargije. Ovaj primjerak dovršen je u Bagdadu 1334. godine.

Astrolab
Jedan od samo tri primjeraka utjecajne rasprave o izgradnji i korištenju astrolaba, instrumenta koji su koristili astronomi kako bi predvidjeli položaje sunca, mjeseca i planeta. Ova slika pokazuje unutrašnjost samog uređaja i prvi je preživjeli rad koji pokazuje ilustraciju minijaturne tehnologije.

Ibn al-Nafis
Tumač Aviceninog kanona medicine, Ibn al-Nafīs, arapski je liječnik poznat po tome što je prvi opisao proces kojim deoksigenirana krv teče iz srca u pluća. Kopija je dovršen 1497. godine.

Astrologija
Autor pruža sveobuhvatan uvod u načela astrologije.Tekst je pisan u formatu pitanje i odgovor. Bavi se naučnim potrebama astrologa: geometrija, aritmetika, teorija brojeva i klasična astrologija. Najranija inskripcija datira iz 1436. godine.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *